ĆUPRIJA-Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je u Ćupriji da će plan aktivnih mera zapošljavanja za narednu godinu predviteti da za zapošljavanje dece bez roditeljskog staranja i palih boraca, kao kategorija koja imaju prioritet, poslodavcima obezbediti dodatne subvencije.
-U Srbiji ima oko 7.000 dece bez roditeljskog staranja, više od 6.000 u hraniteljskim porodicama, dok je oko 800 u institucijama. Skoro 1.000 je uzrasta od 18 do 27 godina, dakle u period kada se razmišlja o napuštanju sistema socijalne zaštite i pronalaženju posla, kazao je on i dodao da ti mladi ljudi treba da uče jer samo tri odsto dece bez roditeljskog staranja upišu fakultete.
Vulin je u Centru za porodični smešaj i usvojenje u Ćupriji prisustvovao edukativnoj radionici “Budi svoj”, namenjenoj mladima bez roditeljskog staranja, uzrasta od 15 do 25 godina u cilju pripreme za uspešan izlaza iz sistema socijalne zaštite. Radionici je prisustvovalo i dvadesetak mladih iz šest gradova Pomoravskog okruga.
Vulin je kazao da deca bez roditeljskog staranja zaslužuju da im se ponudi posao u skladu sa njihovim obrazovanjem,
-Hoćemo da toj deci damo šansu da im se ponudi posao u skladu sa njihovim obrazovanjem. Trudimo se da taj korak osamostaljivanja, uz pomoć donatora, bude lakši i sigurniji jer ova deca nemaju kome da se obrate nakon što napuste hraniteljske porodice, rekao je Vulin i istakao da je ,,u sistemu i vremenu u kojem živimo obrazovanje neophodno”, kao i da bez najviših stepena znanja nema uspeha.
Decu, koja su prisustvovala radionici, predstavnica Vojvođanske banke Zorica Džida obradovala je vešću da će desetoro dece besplatno letovati u Igalu, dok je poverenik manastira Hilandar i predsednik UO te ustanove Miloš Stojković saopštio da će manastir obezbediti boravak za još desetoro dece u kampu na Zlatiboru ovog leta gde će boraviti oko 500 dece iz Srbije i sa Kosova i Metohije.
-Obezbedićemo sedmodnevni odmor na Zlatiboru za desetoro učesnika ove radionice. Kamp se organizuje pod pokroviteljstvom manastira Hilandar, opštine Čajetina i podršku ministra Vulina. Trudićimo se da rad ovog centra nizom drugih aktivnsoti podspeši, kao i život ove dece, jer je naš zajednički zadatak da njihov život učinimo lepšim i srećnim, rekao je Stojković
Radionici je prisustvovao i predsednik Skupštine opštine Ćuprija Branimir Tazić koji je rekao da opština podržava taj projekat i da nastoji da sve privredne subjekte i kompanije obavesti o značaju zapošljavanja te omladine kako bi se povećala mogućnost njihovog osamostaljivanja.
Centar za porodični smeštaj i usvojenje u Ćupriji, koji je osnovan 2011. godine, pruža stručnu pomoć hraniteljskim porodicama i usvojiteljima. Taj centar pokriva tri okruga, Pomoravski, Timočki i Braničevski, gde je oko 500 dece smešteno u 300 hraniteljskih porodica.

Pozitivni primeri Razglednica iz Ćuprije – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Ćuprija.