JAGODINA-Porodilištu u Jagodini uruće je aparat za proveru sluha kod beba.
Posetom Opštoj bolnici u Jagodini uspešno se nastavlja humanitarna akcija “Blic fondacije” – “Srce za decu”, čiji je cilj da se svim porodilištima u Srbiji obezbede aparati za rano dijagnostikovanje eventualnog oštećenja sluha kod novorođenčadi. Pokrovitelj akcije je Ministarstvo zdravlja, a medijski partner je RTS.
Službi neonatologije je uručen 30. skrining aparat za otkrivanje oštećenja sluha kod beba u okviru ove akcije. Od danas svakoj bebi koja se rodi u jagodinskom porodilištu biće proveren sluh.Načelniku Službe za ginekologiju i akušerstvo sa neonatologijom, dr Bobanu Stanojeviću donaciju je uručila urednica Medija centra za ženski sadržaj kompanije Ringier Axel Springer, Jelena Isaković.Jagodina Srce za decu foto Milorad Milankovic (2)

-Ponosna sam i srećna što imam čast da u ime Blic fondacije jagodinskom porodilištu uručim aparat za skrining sluha novorođenčadi. Divan je osećaj učestvovati u nečemu što snažno unapređuje život naše dece. Takođe, lepo je znati da ovim donacijama direktno pomažemo jednu posvećenu i odgovornu profesiju, jer u medicini, nažalost, ljubav i požrtvovanost ponekad nisu dovoljni – potrebna je i oprema. Sad zamislite od kolike je koristi aparat za dijagnostiku čija je tačnost gotovo 100 odsto. Ulaganje u zdravstvo je ulaganje u naše bolje i zdravije sutra, a kada se uloži u medicinsku opremu za decu, onda zaista možemo da verujemo da će nam budućnost biti ispunjena dečjim smehom i radošću. Hvala svima koji su se priključili akciji Blic fondacije jer samo zajedno možemo da činimo dobra dela, kazala je ona.
U Srbiji se godišnje rodi oko 60.000 beba. Statistike su frapantne i pokazuju da se trajna nagluvost i gluvoća na uzorku od 1.000 novorođenih beba pojavljuje kod troje do petoro dece. Medicinski posmatrano, kod dece kod kojih je nagluvost dijagnostikovana i rehabilitacija započeta pre navršenih šest meseci života, dolazi do znatno boljeg i bržeg razvoja govora u odnosu na decu kod kojih je nagluvost otkrivena i rehabilitacija započeta kasnije.
-Oštećenje sluha kod beba predstavlja veliki socijalni problem ako se ne otkrije u prvih 6 meseci nakon rođenja, jer kasnije može doći do zastoja u psiho-motornom razvoju. Ispitivanje oštećenje sluha kod beba aparatom, predstavlja neinvazivnu dijagnostičku proceduru koja se izvodi kad dete spava i traje od 10 do 60 sekundi i nakon tog vremena se očitava rezultat. Aparatom se otkriva da li postoji sumnja za oštećenje sluha, i to predstavlja skrining metodu. Sonda aparata koja ima mikrofon i zvučnik, uvodi se u ušni kanal do graničnika, a na kompjuteru se očitava izostanak oto-akustičke emisije (OAE) na eho efektu (pozitivno na oštećenje sluha) i povezano je za oštećenje receptora u kohlei – pužu (unutrašnje uvo). Dodatna obrada takvih pacijenata vrši se u tercijarnim ustanovama, posebnim Audiološkim centrima, gde se vrši dalja dijagnostika (ispitivanje moždanih talasa kod beba – Bera metoda), radi utvrđivanja stepena oštećenja sluha. Lečenje se sprovodi slušnim aparatom, pomoću koga se vrši slušna rehabilitacija i ugrađivanjem kohlearnog implantanta. U lečenju se uključuju defektolozi i logopedi, rekao je dr Stanojević.
Ranu dijagnostiku nagluvosti u današnje vreme moguće je ustanoviti već u porodilištu primenom skrining testova – upotrebom portabilnih elektronskih instrumenata. Skrining sluha sve novorođene dece je jednostavna metoda, bez rizika po zdravlje deteta. Primenom ove metode jasno se povećavaju kvalitet života i mogućnost za socijalni razvoj deteta.
Humanitarnu akciju “Srce za decu” je medijski podržala i Radio televizija Srbije a posetom jagodinskom porodilištu, novinarka i urednica Jutarnjeg Dnevnika RTSa, Nada Gogić.
-Svaka beba, osim radosti, donese kući bar hiljadu pitanja i nedoumica roditeljima. „Da li treba ovoliko da spava“, „Zašto sad uopšte ne spava“, “Treba li ovako da jede“, „Da li mu je vruće, hladno…“ Neke odgovore znaju iskusniji roditelji, neke nam daju lekari ali vrlo je važno da na neka pitanja/dileme u vezi sa dečjim zdravljem dobijemo odgovore što pre. Takav je slučaj sa proverom kvaliteta sluha odmah nakon rođenja bebe jer se time višestruko povećavaju šanse da dete dobije adekvatnu terapiju ukoliko postoje problemi. Posebno sam srećna što će zajedničkom akcijom Blica i RTS-a roditelji iz porodilišta odlaziti kući sa dilemom manje. A pitanje “Da li moja beba čuje ?” je jedno od najvažnijih, životnih. Biti deo tog odgovora, kao što sam danas ja ovde – posebna je čast. Takođe, želim da izrazim zahvalnost svima koji su pokazali humanost na delu i donacijama podržali ovu akciju: veliko hvala građanima Srbije, koji su se uključili u Teleton RTS-a i tako dali svoj doprinos, kao i društveno-odgovornim kolektivima. Svaki roditelj, pa i ja, često se žali na svoje dete… Kritikujemo ih i pa kažemo:” Ne sluša me.” Od kako sam uključena u ovu humanitarnu akciju, sve češće, barem u sebi, tu svoju rečenicu dopunjavam sa :„ ali važno je da može da me čuje.“.Takav osećaj želim svim roditeljima, a odgovor na ovu zdravstvenu dilemu će ubuduće roditelji dobijati veoma brzo, jer će im im to omogućavati aparati za skrining sluha novorođenčadi, u svih 56 porodilišta Srbije. Nadam se da će se pohabati – donoseći samo dobre vesti!, istakla je ona.
Opremanjem svih porodilišta u Srbiji aparatima za rano otkrivanje problema sa sluhom kod novorodjenčadi Srbija će se pridružiti državama koje već sprovode rani skrininig sluha. Lekari će biti u mogućnosti da već u prvih nekoliko dana po rodjenju deteta utvrde postoji li bilo kakav problem sa sluhom i na vreme organizuju adekvatnu terapiju. Time se pre svega detetu pruža mogućnost da se određeni problem sa sluhom na vreme ispravi i omogući normalan i pravilan razvoj deteta.
S druge strane, zdravstveni sistem, ali i društvo u celini, dobijaju manji broj dece i njihovih porodica koje tokom života imaju razvojne probleme zbog kasnog otkrivanja nagluvosti i gluvoće.

Aparate dobilo 31 porodilište
– U akciji “Blic fondacije” – “Srce za decu” aparate za proveru sluha kod beba u protekla tri meseca dobila su porodilišta u Nišu, Valjevu, Vršcu, Prokuplju, Novom Sadu, Šapcu, Kraljevu, Čačku, Beogradu (Višegradska), Sremskoj Mitrovici, Aranđelovcu, Kragujevcu, Zaječaru, Leskovcu, Knjaževcu, Smederevu, Kikindi, Boru, Zemunu, Pančevu, Ćupriji, Paraćinu, Lazarevcu, Gornjem Milanovcu, Somboru, Požarevcu, Petrovcu na Mlavi, Prijepolju, Priboju, Jagodini i Kruševcu. Do kraja ove nedelje aparate će dobiti i porodilišta u Bačkoj Topoli i Vrbasu.