JAGODINA-U akciji Blic fondacije ,,Klime za porodilišta” jagodinsko porodilište dobilo je danas dva klima uređaja. Pokrovitelj akcije je Ministarstvo zdravlja, a donator 50 klima uređaja, vrednih 16.000 evra, za 24 porodilišta u Srbiji je kompanija ,,Elkom trejd” iz Beograda.
-,,Blic fondacija” ponovo je jagodinskoj bolnici, uručena su nam dva klima uređaja koja će biti instalirana u porodilištu. To će doprineti da uslovi za boravak beba, porodilja i trudnica, kao i uslovi rada za osoblje budu mnogo bolji nego do sada. Napomenuo bih da sve donacije koje dobije Opšta bolnica imaju poseban značaj i simboliku, jer su date sa voljom i namerom da se pomogne našim najmlađim sugrađanima. Zahvalio bih Blic fondaciji i poželeo bih im da još mnogo ljudi usreće, kao što su usrećili naše bebe, rekao je direktor bolnice Miloš Lukić.


U jagodinskom porodilištu godišnje se rodi oko 780 beba, pre tridesetak godina taj broj je bio oko 1.400. Bolji uslovi u porodilištu i klimatizovane prostorije olakšaće prve dane beba.
-Do sada nismo imali klime u sobama za trudnice i porodilje, tako da će ova donacija bitno popraviti uslove boravka za njih i bebe. Na ovolikoj vrućini nije prijatan boravak u sobi majkama i bebama, sada će to biti mnogo komfornije i prijatnije. Zahvaljujemo Blic fondaciji na doniranim klimama baš u periodu velikih vrućina, kada su nam najpotrebnije, kaže dr Vladan Cvetković.
Majkama i bebama u jagodinskom porodilištu u letnjim mesecima do sada je bilo najteže.
-Lena se rodila u subotu i zaista je teško po nesnosnoj vrućini boraviti u bolničkoj sobi. Nama je još teže, jer je krevet do prozora. U toku dana više puta se tuširamo kako bi nekako lakše podneli vrućinu. Porodiljama i bebama, koje budu došle posle nas, biće idealni uslovi u toku leta, objašnjava Lenina majka Milica Josijević.
-Teško je bebama, teško je i porodiljama. Vrućina je veliki problem, bebe su u pelenama, plaču, nervozne su, često se bude. Pokušavamo da se češćim tuširanjem rashladimo i ublažimo vrućinu. Radujemo se klimama, uskoro i izlazimo, ali buduće mame neka ne brinu jer će uslovi za njihovu decu biti idealni, kaže Julijina majka Marija Jovanović.
Blic fondacija je u kratkom periodu tri puta realizovala svoje akcije u Jagodini. Porodilište u tom gradu je 10. kome su uručne klime.
-Akcija ,,Klime u prodilištima” je kruna aktivnosti Blic fondacije u Jagodini. Cilj je da mama i bebama stvorimo što bolje uslove boravka u porodilištima u najosetljivijem trenutku, a to su prvi dani posle rođenja, rekao je predstavnik te fondacije Goran Jevremović i podsetio da su u akciji ,,Srce za decu” porodici Grbić iz Jagodine obezbeđeni bolji uslovi života, te da Milica, Nikola i Nemanja sada imaju srećno detinjstvo, kao i ostala deca. Tom akcijom je obuhvaćeno oko 400 dece u Srbiji. Nedavno je jagodinskom porodilištu uručen aparat za skirning sluha beba i to je jedno od 54 porodilišta kojima je obezbeđen takav aparat.