JAGODINA-Petrovdanski etno sajam održan je 11. put zaredom u porti crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Jagodini. Svoje umotvorine izložilo je 150 zanatlija, a prva nagrada pripala je Tomislavu Jovanoviću iz Glavinaca koji se bavi izradom drvenih maketa predmeta, stvari i objekata koji potiču sa sela.


-Nama je nagrada da možemo da izlažemo i pokazujemo naše proizvode, jer ih na taj način otimamo od zaborava,kao i zanate, kaže Jovanović.
Druga nagrada pripala je udruženju Novoseljanke iz Banatskog Novog Sela, a treća udruženju Moravska šarenica iz Lapova. Pohvaljeni su Vladan Jevtić i Milojka Milojković oboje iz Jagodine,te Etnocentar iz Knjaževca.
-Nastojimo da kroz rad tokom godine, organizacijom sajma, kao i posetom drugim sajmovima u Srbiji otgrnemo od zaborava stare zanate. To je težak zadatak i praktično neostvariv cilj, ali mi se trudimo da sami uradimo koliko možemo. Veliki broj izlagača u Jagodini je znak da smo uspeli da zaintrigiramo javnost, kaže predsednica udruženja Etno forma Olga Nešović.
Jagodinski etno sajam opravdao je očekivanja i ponovo u žižu javnosti vratio proizvode starih zanata.