REKOVAC-Najmlađi predsednik opštine u Srbiji je dr Aleksandar Đorđević (30) iz Rekovca. On je član SNS i zaposlen u lokalnom Domu zdravlju, lekar je u lokalnom fudbalskom klubu.
-Rođen sam u Surdulici, osnovu i srednju školu završio sam u Vladičinom Hanu, a Medicinski fakultet u Beogradu. Moj stariji brat je završio Veterinarski fakultet i on je došao u Rekovac 2004 godine, tu se oženio i prešao za Kragujevac. Pre pet godina moji roditelji su odlučili da u ove kupe kuću u majčinom rodnom selu Tečić. Rekovac je malo mesto, ali veoma dobro za život. Uslovi života su povoljniji nego u nekom većem gradu. Došao sam u Rekovac 1. avgusta 2013. godine i počeo da radim na ugovor o delu, a od 1. decembra iste godine radim kao lekar u Hitnoj pomoći , pričao o sebi dr Đorđević.
Lekarsku specilalizaciju kaže da još ne može da je očekuje, jer su uslovi u Rekovcu specifični. U međuvremenu, posle burnih političkih previranja, on je izabran za predesnika opštine.


-Najhitnije je da stabilizujemo budžet, kako ne bi doveli rad opštine u pitanje i kako bi finansije bile stabilne. Svaka predhodna vlast se borila, nigde ne ,,svetaju ruže”. Budžet je mali, a potraživanja velika, ogroman je raskorak. Nadam se da ćemo imati dobre rezultate. Glavni cilj je zadržati mlade I obrazovane ljude. To ćemo uraditi povećanjem radnih mesta, odnosno novim investicijama, kaže dr Đorđević.
Plan je da opština konkuriše za državne i evropske projekte za zapošljavanje.
-Moramo da izdejstvujemo otvaranje nove fabrike, makar to bilo od 10 do 20 radnika na početku. Veliki broj radnika je otišao iz našeg pogona Fabrike kablova, ona je je bila glavni prihod u Levču. Ideja je da se taj pogon upotrebi za novog investitora. Konkurisali smo za projekat farbike za stilski nameštaj, gde bi zaposlili 60 stolara, koliko ih je na evidenciji nezaposlenih. Sa druge strane postoji zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, ističe dr Đorđević.


Poljoprivreda i turizam su glavne okosnice razvoja Levča.
-Nažalost ekstenzivna proizvodnja na malim površinama ne daje profit, već to mora da bude na većim površinama. Sušara ili hladnjača bi unapredile poljoprivrednu proizvodnju, ali takvi projekti ne mogu da se realizuju bez države. Sve opštine treba da imaju istu šansu za razvoj. Turizam je veliki potencijal, ali nemamo smeštajne kapacitete. Postoji veliko interesovanje turista i agencija , ali bez hotela ili razvijanja seoskog turizma nema boljitka, navodi dr Đorđević.
Povezivanje sa Kraljevom i Trstenikom, odnosno izgradnja puta prema tim gradovima je prioritet zbog povećanja tranzita i turizma, lakšem pristupu novom auto putu, ali i potreba lokalnog stanovništva. Đorđević je posebno istakao potrebu za bližom saradnjom sa Jagodinom i Kragujevcem.

 

Pozitivni primeri Razglednica iz Rekovca – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Rekovac.