JAGODINA-Izostanak štampanih izdanja dnevnih novina sa rafova jagodinske Narodne biblioteke, primorao je penzionere, inače najvernije čitaoce, da savladaju korišćenje kompjutera i otkriju blagodeti interneta i onlajn izdanja medija.
Milutin Jeličić, penzioner iz Jagodine je redovno dolazio u biblioteku da čita novine, a kada je obavešten da neko vreme na policama neće biti aktuelnih izdanja, rešio je da, uz stručnu pomoć bibliotekarke Slavice Ćirić, počne da čita sa monitora.
-U početku mi se činilo da je jako komplikovano, ali sada se snalazim. Naravno, kada mi se učini da sam se „izgubio“ zatražim pomoć ljubazne bibliotekarke. Naučio sam neke najosnovnije stvari na kompjuteru, a da to nisam ni planirao i shvatio sam da su ove novine koje čitam sa kompjutera aktuelnije od štampanih, jer se informacija prvo objavljuje na internetu, a nakon toga se štampa. Video sam da su još neki čitaoci odlučili da pređu na onlajn izdanja. Eto, muka nas je naterala, ali je ispalo dobro. U svakom slučaju, jedva čekam da se vratim čitanju sa papira. Ipak, ni aktuelnost ne može da zameni miris sveže štampe i šuškanje papira, objašnjava Jeličić, dok nevešto drži miša i pokušava da sazna novosti sa Blic portala.
Za razliku od Milutina Jelečića, neki čitaoci su ljubazno odbili obuku za korišćenje onlajn izdanja dnevnih novina, a neki su oštro protestvovali.


-Već početkom sledeće nedelje rafove će krasiti Politika, Blic, Večernje novosti…. Nin, Vreme…. Sve ono što vole i na šta su navikli verni čitaoci i posetioci najstarije ustanove kulture u Pomoravskom okrugu, kaže Slavica i dodaje da je zastoj u nabavci je nastao zbog neplaniranih dugih procedura u organizaciji i sprovođenju javnih nabavki,što je izazvao je veliko negodovanje kod čitalaca, naročito starijih sugrađana, koji ne umeju da koriste kompjuter i internet. Međutim, neki su odlučili da iskoriste ljubaznost i podršku naših bibliotekara i da savladaju kompjuterske veštine, kako bi čitali onlajn izdanja dnevne štampe.
Bez obzira sa trenutnim problemom u nabavci štampe, u Narodnoj biblioteci u Jagodini je živo i tokom leta – već tradicionalno, održavaju se letnje kreativne radionice za osnovce i predškolce, na odeljenjima za rad sa korisnicima zaposleni se trude da građanima Jagodine preporuče kvalitetne knjige, bilo za letovanje ili odmor u kućnom ambijentu. Na adresu biblioteke su stigle i knjige iz otkupa Ministarstva kulture, kao i knjige koje se finansiraju iz budžeta Skupštine grada Jagodine. Svoj doprinos slici žive, aktivne i nasmenajne „letnje“ biblioteke daju i tri mlade volonterke, učenice Gimnazije „Svetozar Marković“. Na osnovu sporazuma o saradnji Gradske biblioteke i Gimnazije „Svetozar Marković“, u redovnim aktivnostima biblioteke su od ponedeljka, 11. jula učešće uzele Aleksandra Petković, Teodora Perić i Isidora Šišaković. Aleksandra će vas ljubazno dočekati na Odeljenju za odrasle korisnike, Teodora na Dečjem odeljenju, dok je Isidora angažovana u organizaciji kreativnih radionica koje vode bibliotekarke, Jasna Milošević i Snežana Vulić. Kreativne radionice će se održavati tokom celog leta, a u avgustu male zaljubljenike u informacione tehnologije očekuju radionice programiranja.