ĆUPRIJA-U akciji Blic fondacije ,,Klime za porodilišta” ćuprijskom porodilištu uručena su dva klima uređaja. Pokrovitelj akcije je Ministarstvo zdravlja, a donator 50 klima uređaja za 24 porodilišta u Srbiji je kompanija ,,Elkom trejd” iz Beograda.
-Blic fondacija je nam predhodno donirala aparat za proveru sluha kod rođenih beba, sada smo dobili klima uređaje za porodilište. Obe donacije su značajne za našu novorođenčad i uslove rada osoblja. Zahvalini smo za svemu što su učinili za naše najmlađe sugrađane. Želim da uspeh ovih akcija, da sva porodilišta budu opremljena savremenim aparatima, rekao je dr Ranko Nikolić, šef Odeljenja neonatologije u toj bolnici.


U ćuprijskom porodilištu godišnje se rodi oko 400 beba, a bolji uslovi u porodilištu i klimatizovane prostorije olakšaće prve dane beba i porodilja.
-Namera nam je bila da učestvujemo u humanitarnim aktivnostima i sa Blic fondacijom smo ostvarili kontakt i realizujemo akciju podele 50 klima uređaja u 24 porodilišta. Ponosni smo što učestvujemo u tome i pozivamo i druge firme da se priključe ovakvim akcijama. Blic fondacija je kontaktirala Ministarstvo zdravlja i dobila podatke gde su klime najpotrebe, a mi smo donirali, rekao je Ivan Arsenović, predstavnik Elkom trejda.
Majkama i bebama u ćuprijskom porodilištu u letnjim mesecima do sada je bilo najteže.
-Teško je, kada su velike vrućine. U sobi pored prozora je naporno i teško. Češće se tuširamo i hladimo novinama. Porodila sam se u sredu i dobila Slađanu, koja je treće dete u porodici, priča Jelena Slavić
-Jutros sam se porodila, velika sreća, ali zbog velike vrućine teško je bebama, a teško je i porodiljama. Radujemo se klimama, biće nam mnogo lakše. kaže Laurina majka Milica Selimov.
Porodilište u Ćupriji je 18. u Srbiji kome su uručeni klima uređaji.
-Cilj akcije je da mama i bebama stvorimo što bolje uslove boravka u porodilištima u najosetljivijem trenutku, a to su prvi dani posle rođenja. Bebe nemaju razvijenu termoregulaciju, majke su osetljivije u tom periodu i zato je stabilna temperatura u prostorijma veoma bitna, rekao je novinar Blica Goran Jevremović i podsetio da je u akciji ,,Srce za decu” nedavno ćuprijskom porodilištu uručen aparat za skirning sluha beba, vredan 450 hiljada dinara, te da je to je jedno od 54 porodilišta kojima je obezbeđen takav aparat. Tom akcijom su popravljeni uslovi života za oko 400 socijalno ugrožene dece u Srbiji, izgrađeno 10 kuća u Obrenovcu, rekonstruisana odeljenja i dečije kuhinje u bolnicama.