DESPOTOVAC-Predsednik sindikata u devet jamskih rudnika uglja ,,Resavica” u Srbiji Nebojša Milenković izjavio je danas u Senjskom rudniku kod Despotovca, prilikom obeležavanja rudarske slave Svetog Prokpija, da je budućnost rudnika i rudara neizvesna, te da je u rukama Vlade Srbije. Sudski izvršitelji plene i prodaju u bescenje na hiljade tona uglja, a dug prema rudarima narastao je na 2 milijarde dinara.


-Perspektiva i opstanak rudnika su neizvesni i na to smo navikli. Nadamo se da će rudnici raditi, da će posle formiranja Vlada Srbije biti usvojen Plan reorganizacije devet rudnika, koji će okončati ovu agoniju. Posle toga budućnost jamskih rudnika uglja biće jasnija, kaže on i dodaje da sindikat smatra da ,,neke stvari mogu da se poboljšaju u organizacionom smislu, da se proizvodnja poveća, ali da je predhodno potrebno obaviti ulaganja”.
Druga rata za isplatu duga za smenski rad treba da bude isplaćena do 6. avgusta, ali to je i dalje neizvesno.
-Razgovarali smo u resornom ministrastvu o tome, međutim, za sada se ne zna kako će i na koji način to biti isplaćeno. Predstavnici ministarstva zahtevaju da radnici i advokati potpišu sporazum oko rešavanja preostalog duga, kako bi isplata imala smisla. Sada se pleni imovina rudnika i to je čista pljačka državne imovine. Ugalj se prodaje u bescenje, rekao je Milenković.
Izvršitelji plene ugalj iz rudnika i prodaju ga po ceni od 30 do 60 odsto njegove vrednosti, staro gvožđe se prodaje po ceni do 4 dinara po kilogramu.
-To je organizovana pljačka na koju niko ne reaguje. Sindikat je zahtevao da se preispitaju postupci izvršitelja, ali nema odgovora. Samo u je u Rembasu na ovaj način prodato po niskim cenama preko 1.000 tona uglja, slično je i u drugim rudnicima, navodi Milenkovići.
Računica pokazuje da posle sudskih presuda rudnici duguju rudarima 1,2 milijarde dinara sa kamatama i troškovima za smenski rad, ali ako se tome dodaju porezi i doprinosi cifra raste na 2 milijarde.

Sveti Prokopije je u Senjskom Rudniku počeo je da se obeležava od 21. jula 1893. godine, pre tačno 123 godine, jer je na ovaj dan u rudarskom reviru “Ciganski potkop” usled nesreće ostala zakopana cela smena rudara. Uprava je u znak sećanja 1900. godine podigla crkvu Svetog Prokopija i 21. jul počinje da se obeležava kao dan rudara.