JAGODINA –Za potpunu primenu Unapred pripremljenog programa reorganizacije – UPPR Fabrici kablova iz Jagodine biće potrebno da angažuje još 400 radnika, jer posle usvajanja socijalnog program za 850 radnika u preduzeću ostaje 250. Prema predloženom Programu UPPR potrebno je 650 radnika u poslednjoj fazi primene, te je neophodno uposliti još 400.
-Biće potrebno angažovanje radnika kada se usvoji UPPR, najmanje oko 200 radnika na početku realizacije programa, kaže predsednik Sindikata te fabrike Oliver Jovanovski i dodaje da je to prilika da se preduzeće rastereti istorijskih dugova, oslobodi viška neproizvodnih radnika i racionalizuje poslovanje, a posebni deo je otvaranje mogućnost za zapošljavanje mladih radnika.
Fabrika kablova je jedno od 17 strateških zaštićenih preduzeća u Srbiji, a o njenoj daljnjoj sudbinu i UPPR odlučivaće u septembru Privredni sud u Kragujevcu.
-Ono što nas muči, a mučilo nas je godinama, jeste nedostatak obrtnih sredstva, jer nam kao firmi u restruktuiranju, nisu bili dostupni krediti, napomenuo je Jovanovski.
Isplata socijalnog program počinje u avgustu. Od Ministarstva privrede stiglo je obaveštenje da je odobren socijalni program za 850 radnika koji su se dobrovoljno prijavili za odlazak.
-Za Sindikat je važno da niko neće otići silom, oni su se za socijalni program izjasnili bez pritiska i sile, istakao je Jovanovski i dodaje da će biti sproveden još jedan krug izjašnjavanja za odldazak iz preduzeća, odnosno ukoliko Privredni sud ne usvoji UPPR i preostali zaposleni u Fabrici kablova mogu dobiti otpremnine.
-Zaposleni koji dobijaju otpremnine imaju od 30 do 35 godina staža i biće im isplaćeno do 6.000 do 7.000 evra. To je veliki novac i većina se odlučila za tu soluciju, međutim, sada mnogi žele da se predomisle, kaže on.
UPPR predviđa da se svi dugovi tog preduzeća konvertuju u akcije, osnuje akcionarsko društvo i imenuju organi upravljanja. Fabrika kablova, nekadašnji industrijski gigant SFRJ, sa 11.000 zaposlenih i godišnjim proizvodnjom vrednom 300 miliona dolara i izvozom 120 miliona dolara, prošle godine je ostavrila izvoz u visini od 20 miliona evra.
-Startujemo bez dugova što omogućava uzimanje kredita za finansiranje proizvodnje, što do sada nismo mogli kao firma u restruktuiranju. Das mo mogli sami da isfinansiramo proizvodnju, prošle godine smo mogli da izvezemo kablove u vrednosti od 40 miliona dolara, ističu u tom preduzeću. To nam omogućava da dupliramo izvoz, ističe Jovanovski
Proizvodnja je prošle godine bila znatno veća od 2014., a ove godine je na nivou prošle, 80 odsto proizvodnje je namenjeno izvozu.