JAGODINA-Srce puno tuge, to mi je na duši, kaže  Vesna Jovanović koja je radila 34,5 godine u restoranu društvene ishrane u Fabrici kablova u Jagodini posle potpisivanja rešenja o prestanku radnog odnosa. Za oko 850 radnika te fabrike počela je isplata otpremnina, a najviše je onih koji su se odlučili za soluciju 200 evra po godini staža jer većina zaposlenih ima preko 30 godina u radnom odnosu i to im je najpovoljnije. U Fabrici kablova zaposleno je 1.100 radnika.

-Bilo je lepih uspomena. Očekivali smo da steknemo penziju u fabrici, ali ovako, baš sam razočarana. Pisala sam socijalni program, ali imam još 4,5 godine do penzije. Nemam plan, uplaćivaću doprinose u PIO kako bih otišla u penziju i da ne čekam starosnu do 65. godine život, priča Vesna Jovanović.

U bivšem hotelu Srbija, sada jednoj od upravnih zgrada, radnici Fabrike kablova radnici dolaze u grupama i potpisuju rešenja o dobrovoljnom napuštanju preduzeća.

-Svi smo bili kao porodica na poslu. Nemam ideju šta ću radim. Stvoriće  se ideja. Kada uzmem novac živeću štedljivo. Ostalo mi je još dve godine do penzije, priča Jelica Dimitrijević koja radila 33 godine na kontroli kvaliteta.

Fabriku kablova u septembru očekuje ročišće u Privrednom sudu u Kragujevcu povodom programa Unapred pripremljenog programa reorganizacije-UPPR. U zavisnosti od odluke to preduzeće nastaviće sa radom ili ide u stečaj.

-Našao sam novo radno mesto i već dva meseca radim kod novog poslodavca. U pogonu je ostalo 5 radnika, a samo u jednoj smeni je radilo 20. Živeli smo kao jedan, sada neće imati ko da radi, priča Dragan Kostić koji ima 32 godine radnog staža za mašinom u Novoj fabrici.

Prema predloženom programu UPPR sav dug od 110 miliona evra biće konvertovan u akcije, a najveći akcionar bila bi država sa 65 odsto vlasništva. Posle toga usledila bi osnivačka sednica skupštine Akcionarskog društva i formiranje organa upravljanja i izbor menadžmenta. Program će biti realizovan narednih deset godina.

-Osećamo gorčinu, puna mi je kapa  zbog svega što se događa. Radio sam 34 godine u pogonu ŽUK, sada ne znam šta ću radim. Nešto mora da se radi. Zdravlje mi ne dozvoljava da radim teže poslove. Razmišljao sam o taksi službi da ,,izguram“ još šest godina. Preko 90 odsto kolega uzelo je otpremninu, sigurno je da niko neće odustati, jer je ovo poslednja prilika. Nema ko više da radi, u pogonu ostaje 6 radnika. Ostaju oni koji nisu imali pravo na socijalni program. Situacija je teška, kaže Dragoslav  Stamenković.

Ukoliko se usvoji UPPR,preduzeće bi bilo oslobođeno do dugova, moglo bi učestvuje na tenderima javnih preduzeća i da se zadužuje na finansijskom tržitu.

-Teško je posle 34 godine rada. Nisam očekivao da preduzeće propadne ovako brzo. Prijaviću se na biro, ne znam št bih mogao da radim. Radiću svaki posao koji se ukaže, imam 10 ari bašte i bagrenjar u Majutru, priča  Dragutin Mladenović .

Posle završetka isplate, ranije je najavljivan novi krug za prijavljivanje za socijalni program koji treba da bude realizovan do kraja septembra.