PRIJEPOLJE-Jamski rudari JP PEU Resavica, odnosno rudnika Štavalj iz Sjenice, angažavani su na probijaju obrušenog  železničkog tunela Petrovac kod Velike Župe na izlasku iz Prijepolja ka Bijelom polju na pruzi  Beograd- Bar. Betonska tavanica tunela obrušena je pre četiri dana od kada je u prekidu i saobraćaj na toj pruzi. Tunel je dugačak 535 metara.

-Desetak najboljih rudara iz Štavlja angažovano je od jutros na sanaciji i otklanjanju velike količine materijala u tunelu. Dobili smo zadatak rukovodstva kompanije da probijemo obrušeni železnički tunel. Reč je o betonu i glini. Ljudi sa železnice nemaju to iskustvo i zbog toga ih je strah. Sa prirodom se ne može upravljati, ali mi se prilagođavamo. Osigurali smo radilište, uvezli mali bager i utovaramo materijal na vagonet, kaže direktor rudnika Štavalj Mensud Turković.

Rudari uporedo prate stanje ugljenmonogsida u tunelu jer su mašine sa unutrašnjim sagorevanjem.

-Očekujem najdalje do sutra da ,,eliminišemo“ otpali materijal, a o građevinskom delu sanacije Železnice pregovaraju sa Rusima. Prvi put smo na ovakvom zadatku. Odabrani su najbolji rudari koji znaju svoj posao. Treba da se izbuši stena sa 25 ankera sa mrežom i da se ubaci beton, objašnjava Turković i dodaje da je na samoj pruzi teška situacija jer se železnički saobraćaj obavlja do Prijepolja, a zatim autobusima do Bijelog polja.

Pozitivni primeri-Razglednica iz Despotovca – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Despotovac