JAGODINA-Međuopštinska organizacija slepih u Jagodini već dve i po godine je u velikim finansijskim problemima zbog dugova za grejanje, jer tužbe JP Toplana, koja je pod ingerencijom grada,  prete da ugase tu organizaciju, a, kako kažu slepa lica, gradska uprava nema sluha za rešavanje njihovih problema, te se događa da  ih u isto vreme utužuju lokalna javna preduzeća i da 57. članova te organizacije ide na more u organizaciji grada.

-Uputili smo predlog gradskoj upravi da novac za more preusmere na plaćanje dugova za grejanje, jer JP Toplani dugujemo 650 hiljada dinara. Međutim dobili smo odgovor da ta transakcija nije moguća i da će naši članovi ići na more. Cena koštanja odmora na moru je najmanje 100 evra, dakle reč o 5.700 evra. Plašimo se da će sudski izvršioci, koje angažuje JP Toplana, da prodaju naše prostorije, priča ogorčeno predsednik udruženja Zoran Ajduković.

On ističe da su slepi uputili zahtev za hitan prijem kod gradnačelnika i predsednika skupštine zbog trajne nemogućnosti plaćanja mesečnih troškova za komunalne račune i administrativnog radnika. Budžetom je bilo predviđeno da ta organizacija prošle godine dobije 200 hiljada dinara,ali realizovano je oko 90 hiljada, što je malo u odnosu na godišnje račune za grejanje od preko 120 hiljada dinara. Ove godine slična je situacija.

-Komunalna preduzeća i grad nisu obavestili udruženje o prestanku subvencija za komunalne račune članova udruženja. Članovi su to saznali kada su dobili opomene pred tužbu zbog nagomilanih računa i od 18.000 dinara. Ako u okviru grada ne možemo da rešimo problem ići ćemo na više instance. U suprotnom zatvorićemo savez, jer ovako više ne možemo da funkcionišemo, izričit je Ajduković.

Načelnik Društvenih delatnosti u gradskoj upravi Marinko Kiklić kaže da Udruženje slepih ima regionalni status i da je pokušan kontakt sa drugim lokalnim samoupravama oko rešavanja nagomilanih problema.

-Kazali su nam da je najveći deo članova iz Jagodine, što je tačno. Pitanje računa za struju i grejanje rešavaćemo u narednom periodu, imamo pripremljene predloge. Članovi udruženja ići će na more kako je obećao predsednik Dragan Marković. Nema govora o tome da će da se oduzimaju prostorije udruženja zbog komunalnih dugova, zaključio je on.

To udruženje je uputilo i zahtev za prijem kod predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

 

DISKRIMINACIJA SLEPIH LICA IZ GRADA

Iz gradskog područja Jagodine  15. slepih lica nije dobilo godišnje besplatne karte za autobuski prevoz, dok su slepa lica sa sela dobila su karte za besplatan prevoz. U udruženju je preko 90 članova sa teritorije Jagodine.