FESTIVAL VITEZOVA U MANASTIRU MANASIJA

DESPOTOVAC-Međunarodni viteški festival Despot Stefan Lazarević – Just out 2016 okupiće podno zidina manastira Manasija od 26. do 28. avgusta vitezove iz 15 država Evrope.

-Festival će otvoriti predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a reč je o manifestaciji koja je svojevrsna priprema za obeležavanje 600 godina manastira Manasija. Očekujemo da do obeležavanja velikog jubileja UNESKO donese odluku o stavljanju manastira pod zaštitu. To bi kruna svih naših napora u rekonstrukciji manastira, rekao je predsednik opštine Despotovac Nikola Nikolić.

Posle svečanog otvaranja natupiće plesna grupa Una saga Serbica, kao i francuske grupe koje neguju srednjevekovnu muziku Tengri i Ethnomus. U svečanom defileu pojaviće se vitezovi iz Bugarske, Češke, Slovačke, Francuske, Hrvatske, Danske, Mađarske, Republike Srpske, Rumunije, Švedske, Slovenije, Ukrajine, Italije i Srbije. U viteškom programu čiji je domaćin srpska viteška grupa Beli orlovi nastupiće gosti iz Evrope, Konjički klub Ljubičevo, Srpska kaskaderska agencija SKA Tim: Istorijske borbe, Ukrajinska plesna grupa JAH SURYA: Ples vatre i mača, Viteške borbe: HEMA dueli i Bohurt borbe, dok će u Mačevanju kroz vekove biti prikazane srednjevekovno oklopno borenje 13 – 14. vek, evropsko neoklopljeno mačevanje 16 – 17. vek i moderno mačevanje 20 – 21. Vek.

Manastir Manasija je zadužbina despota Stefana Lazarevića počeo je da se zida 1407, a gradnja je okončana 1418. godine. Manastirska crkva je posvećena Svetoj Trojici, a osveštena je o prazniku Svetog duha.

Drugog dana  u dečijem programu biće organizovana mala škola mačevanja i srednjovekovnih društvenih igara, zatim  Viteški turnir u Viteškom selu, viteški i streličarski turniri u srednjovekovnom selu, defile: viteške trupe BELI ORLOVI, resital Slovo ljubve i Viteški program.

Kompleks manastira Manasija je opasan velikim zidovima koji su služili za odbranu. Reč je o utvrđenoj celini koju okružuju 11 kula, od kojih se isticala donžon kula, poznatija kao Despotova kula. Iako je sačuvana tek trećina fresaka u manastiru, živopis Manasije spada u red najvećih dometa srednjovekovnog slikarstva.

Treći dan festivala počinje malom školom mačevanja, gađanja iz luka i strele, radionica grnčarije i srednjovekovnih društvenih igara, slede viteške borbe u različitim viteškim borilačkim disciplinama uViteškom selu.

Tokom radova na rekonstrukciji manastirske crkve u Manasiji početkom ovog veka, otkriveni su zemni ostaci za koje je utvrđeno da pripadaju despotu Stefanu. DNK analiza tih ostataka je sa 99,9378% tačnosti potvrdila da se radi o sinu kneza Lazara.

Srednjovekovni kamp – selo u kojem su smešteni vitezovi, otvoren je za obilazak posetilaca.

Pozitivni primeri-Razglednica iz Despotovca – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Despotovac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *