PIŠE : MILOŠ JAKOVLJEVIĆ

Šta mi u stvari godinama pijemo?

Većina nas rođenih sedemdesetih godina prošlog veka negde ,daleko u sećanju ima velike sifone sa soda vodom koji su naši dedovi i tada mladi očev ikoristili za pravljenje špricera, pića koje se u Srbiji pilo odavno. Taj, penušavi alkoholni napitak je postao glavni gost na srpskim slavama, svadbama i ispraćajima (o, da, nas su ispraćali u vojsku uz pesmu, pečenje i šrpicer).

Mlađe generacije ne pamte to vreme i ne znaju šta je pravi šrpicer i kako se on zapravo pravi. Oni, na našu veliku žalost špricerom zovu nešto jako slično ,a to je GEMIŠT.

ŠTA JE GEMIŠT I ODAKLE POTIČE I GDE SE PIJE

Gemišt nije srpsko piće i popularan je u Hrvartskoj i Sloveniji, najviše se pije u okolini Zagreba i pravi se isključivo od gazirane mineralne vode i vina. Razmera je 2:3 u korist vina, ali je sve popularniji letnji GEMIŠT ili ŠKOPEC gde je razmera 1:1.

Tako je dragi moji prijatelji, mi ,Srbi godinama unazad pijemo GEMIŠT na našim slavljima. Razlog tome je što je sodarski zanat polako izumirao u Srbiji i naš narod se okrenuo kiselim vodama misleći da je to isto. Postoji verovanje da je razlog razlike između špricera i gemišta u tome što se soda šprica u vino i tako se poboljšava mešanje vina i vode, ali to nije tačno. Razlika je u hemijskom sastavu kisele vode i soda vode. Za razliku od gaziranih mineralnih voda, soda voda nema soli i minerale u sebi i mešanjem sa vinom ne pojačava kiselost već umiruje vino. Krivac za povećan krvni pritisak je so i ne postoji nikakav razlog da solimo vina. Tako će vam reći mnogi ljubtelji pravog špricera kada im ponudite kiselu vodu umesto soda vode.

Inače , soda voda je nastala u Nemačkoj početkom 19. veka u vreme kišnih godina kada je vino bilo izrazito kiselo i jedino se moglo piti uz soda vodu. Polako se preko naših, bogatih trgovaca moda ispijanja špricera doselila i u Srbiju. Počele su da niču sodarske radnje i špricer je zauzeo svoje mesto na slikama svih veselja u Srbiji.

Možda se našim zapadnim susedima sviđa GEMIŠT i vino sa kiselom vodom, ali mi ipak više volimo ŠRPICER, zar ne?