DESPOTOVAC-Rudari jamskog rudnika uglja Štavalj, koji radi u sastavu JP Resavica kod Despotovca, rasčistili su beton, kamen i glinu koja su se obrušili u tunelu Petrovac kod Velike Župe na pruzi Beograd- Bar između Prijepolja i Bjelog polja, ali železnički saobraćaj ne može da krene dok se ne ugrade čelične pograde i tunel osigura od daljeg urušvanja.  Rudari su se povukli iz tunela i očekuju da Železnice Srbije dopreme čelik.

-Očistili smo sav materijal koji se obrušio u tunelu i  voz je mogao je praktično mogao da  prođe još u petak u 16 sati, ali Železnice Srbije nisu obezbedile 50 okvira čelične podgrade kako bi osigurali tavanicu od daljeg obršavanja. Ipak reč je o velikim vibracijama koje proizvodi voz dok prolazi kroz tunel i postoji mogućnost daljeg urušavanja, kaže direktor rudnika Štavalj Mensud Turković i dodaje da bi rudari mogli za tri dana da ugrade čelične podgrade i da se normalizuje se saobraćaj .

-Sve zavisi od Železnica Srbije i dopremanja čeličnih podgrada. Čekamo da nam jave da li su nabavili čelik, priča Turković.

Inače, betonska tavanica tunela obrušena je pre nedelju dana i od tada je u prekidu i saobraćaj na toj pruzi. Tunel Petrovac je dugačak 535 metara. Na samoj pruzi situacija je teška jer se železnički saobraćaj obavlja do Prijepolja, a zatim autobusima do Bijelog polja i zatim nastavlja vozom.

Pozitivni primeri-Razglednica iz Despotovca – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Despotovac