POMOĆ HELPA SVILAJNCU – ZA PRIVREDNIKE 155 HILJADA EVRA

SVILAJNAC-Nemačka nevladina organizacija Help uz podršku Evropske unije potpisala je danas ugovore o donaciji 155 hiljada evra sa 37 malih i mikro privrednika iz Svilajnca. Reč je o projektu nabavke opreme za mala i srednja preduzeća u okviru projekta “Podrška EU poplavljenim područjima u Srbiji – faza 2“. Opremu vrednosti 5.000 evra dobila su 22 privrednika, koji upošljavaju 3 i više radnika, a 15 grantova u vrednosti 3.000 evra dodeljeno je privrednicima koji upošljavaju do radnika.
-U saradnji sa Helpom građanima Svilajnca je donirano 1,24 miliona evra. Da nije bilo te pomoći građani ne bi mogli da se vrate u svoje domove posle poplave 2014 godine. U prvoj fazi Help je donirao pomoć za 88 domaćinstva, izgrađeno je i opremljeno 11 kuća, te rekonstruisano 88 kuća. U planu je obnova 56 kuća, rekao je predsednik te opštine Predrag Milanović i zaključio da ,,nije bilo EU Srbija ne bi izašla iz poplava”.
-Preko 95 odsto pomoći Svilajnac je dobio od EU. Tu nije kraj pomoći EU, jer očekujemo početak radova na rekonstrukciji korita Resave i taj posao je vredan 2,7 miliona evra. Sa Helpom smo u programu o obezbeđivanju sredstava iz EU za izgradnju Romskog naselja, najavio je Milanović.


Direktorka kancelarije Helpa Aleksandra Brkić se zahvalila Svilajnčanima na saradnji i istakla da je ta organizacija realizovala u Srbiji projekte vredne 40 miliona evra, kroz nabavku opreme podržano je 6.000 preduzetnika, obezbeđeno je 1.000 kuća i realizovano je humanitarnih projekata u vrednosti od 10 miliona evra.
-Sada realizujemo ,,Program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji” vredan je 78 miliona evra, jedan deo realizuje Help, podsetila je ona.stacionar-svilajnac-g.j.
VLADA SRBIJE ULAŽE U SVILAJNAC-ZA ZDRAVSTVO 203,7 MILIONA DINARA
SVILAJNAC- U svilajnačko zdravstvo ove godine biće uloženo 203,7 miliona dinara u rekonstrukciju svih zdravstvenih objekata na celoj teritoriji opštine, izjavio je predsednik te opštine Predrag Milanović povodom početka obnove zgrade stacionara te zdravstvene ustanove.

Projekat predviđa uređenje svih seoskih ambulanti i objekta Doma zdravlja. U kompletnu rekosntrukciju zgrade Stacionara biće uoženo preko 20 miliona dinara. Ta zgrada je pod zaštitom države jer je reč o prvoj Sreskoj bolnici podginutoj 1909 godine.

 

Svilajnačka razglednica – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Svilajnac.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *