DESPOTOVAC-Trodnevni 2. Međunarodni viteški festivalu Despot Stefan Lazarević –Just out, koji se održava ispod zidina manastira Manasija kod Despotovca, posetilo je preko 50.000 ljudi, potvrdio je direktor festivala Vladimir Blagojević. Vitezovi iz cele Evrope su predstave izvodili u prirodnom amfiteatru na bini postavljenoj ispod manastira na obali Resave, ali i u Viteškom selu gde su razepeli šatore.
-Rado se odazivamo pozivu da učestvujemo u Viteškom turniru i budemo sa Belim orlovima i drugim grupama. Ovde prikazujemo naše umeće i opasne kaskade. Nadam se će naredni festivali otkriti Srbiji neispitan srednji vek, koji je jako ,,mračan“ za našu istoriju, kaže vođa SKA kaskaderskog tima Slaviša Ivanović.


Svoje umeće prikazalo je 350 vitezova iz Bugarske, Češke, Slovačke, Francuske, Hrvatske, Danske, Mađarske, Republike Srpske, Rumunije, Švedske, Slovenije, Ukrajine, Italije i Srbije, kao i gosti sa drugih kontinenata.
-Prikazao sam specifičnu Arapsku borbu mačem i to se retko viđa na ovim prostorima. Nadam se da će arpaski vitezovi i dalje dolaziti na ovaj prelepi turinir, rekao je arapski vitez Arša Adgaši iz Teherana.
Domaćin viteškog programa bili su Beli orlovi, a nastupili su Konjički klub Ljubičevo, Srpska kaskaderska agencija SKA Tim sa istorijskim borbama, Ukrajinska plesna grupa JAH SURYA: Ples vatre i mača, Viteške borbe: HEMA dueli i Bohurt borbe, dok je u mačevanju kroz vekove prikazano srednjevekovno oklopno borenje 13 – 14. vek, evropsko neoklopljeno mačevanje 16 – 17. vek i moderno mačevanje 20 – 21. Vek.


-Ljubičevske konjičke igre bile su gosti manastira Manasija i Viteškog festivala. Reč je o izuzetnim tačkama koje ne mogu da vide van Ljubičeva, drago mi je da je publika zadovoljna i da su naši Ljubičevski vitezovi deo programa. Ambijent je izuzetan i nema takvog u Evropi, vođa Ljubičevskog višeboja Mladen Ivanović.
Posetioci su se tokom celog dana kretali kroz Viteško selo, gledali su stare zanate, oružja i oruđa, prisustvovali srednjevekovnim borbama, sreličarenju i mačevanju.

-Cilj nam je promocija kulturnog i istorisjkog nasleđa Despota Stefana koji je bio u vitez reda Zmaja, kao i promocija manastira Manasija. Ceo svet treba da upozna grandiozan objekat i mislim da zaslužuje svetsku promociju. Drugi cilj je podizanje Resavskog kraja. Očekujem da 2018 godine imamo preko 20 zemalja učesnica iz Evrope i sveta, rekao je direktro festivala Vladimir Blagojević.
Manastir Manasija je zadužbina despota Stefana Lazarevića počeo je da se zida 1407, a gradnja je okončana 1418. godine. Manastirska crkva je posvećena Svetoj Trojici, a osveštena je o prazniku Svetog duha.


-Priroda je bila veoma darežljiva prema Resavi pa nam je podarila Resavsku pećinu ,Hidro kompleks Lisine, vodapade Buk i Prskalo, prašumu Vinatovaču, zatim kulturno istorijske spomenike poput manastira Manasija, u novije vreme Muzej ugljarstva. To je sve prepoznatljivije i Viteškim festivalom se dodatno afirmiše i podiže na viši nivo. Privlačimo sve veći broj zaljubljenika i poštovala tih znamenitosti. Nadamo se da će turizam zaživeti, kazala je direktorka Turističke organizacije Ana Bogdanović.
Manastir Manasija je na spisku lokaliteta koje će Vlada Srbije sledeće godine predložiti UNESKO da upiše u Svetsku baštinu I stavi pod svoju zaštitu uvrstivši ih u mesta od izuzetnog značaja za svetsku kulturu, nauku i obrazovanje.

Pozitivni primeri-Razglednica iz Despotovca – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Despotovac