SVILAJNAC-Ponosna sam na zaposlene i rukovodioce TE Morava, jer je većina morala, da bi se remont završio kako treba,da ostaje ovde i više od 24 sata u cugu. Zaista lavovski napor i na kraju juče smo sinhronizovali blok na mrežu. Već danas radimo puno parom, zadovoljna sam jer smo se izborili za remont i prudužetak života elektrane za najmanje 10 godina, kazala je direktorka TE Morava Marija Stevanović.


Posle završetka velikog remonta TE Morava kod Svilajnca i jučerašnjeg početka rada kotlova,te sinhronizacije na mrežu EPS podaci sa merne stanice pokazuju do 16 puta manje zagađenje, odnosno sa 800 do 600 miligrama prašine po kubiku vazduha na ispod 50 miligrama. Za jedanaest meseci u dve faze u protekle dve godine ralizovan je remont vredan 27 miliona evra.
-Zahvaljujući donaciji EU od 4,383 miliona evra nabavili smo novi eklektrofilter koji da sadržaj praškastih materija svodi na evropske standarde. Svilajnčani mogu da odahnu. Posle remonta zagarantovan je pouzdan i bezbedan rad elektrane narednih deset godina, ističe direktorka te elektrane
U saradnji sa Građevinskim fakultetom ta elektrana prva u Srbiji započela je realizaciju sanacije pepeliša od 32 hektara i praktičnu primenu u industriji.


-Nažalost građevinska industrija Srbije ne koristi pepeo, ali uradili smo projekte koji su pokazali da je pepeo moguće upotrebiti prilikom izgradnje puteva, a prva deonica od 4 kilometra biće uskoro realizovana. Takođe, gradićemo saobraćnije od pepela u krugu elektrane. Sarađujemo sa svim našim fakultetima, recimo zahvaljjući porečnog građevini u koritu Velike Morave obezbeđen je kontinuirani rad elektrane tokom cele godine, čak u u sušnim periodima. To je jedinstveno rešenje u svetu i do sada nam je uštedelo milone evra, objašnjava Marija Stevanović.
Zaposleni u toj elektrani pričaju da više ne mogu iz daljine da zaključe da li elektrana radi ili ne, jer nema dima kao ranije, praktično na dimnjaku je sada samo belina. U elektrani planiraju da nabave uređaje za odsumporavanje i uklanjanje azotnih monoksida, te da, kako kažu, ubuduće rade bez ikakve štete po životnu sredinu.

Svilajnačka razglednica – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Svilajnac.