PARAĆIN-Prvi put smo se okupali u kući u kupatilu, osećaj je izvanredan, pričaju u glas članovi četvoročlane porodice Marković iz Čepura kod Paraćina i dodaju da su dobili novu kuhinju i vodu u kući. Zahvaljujući akciji odborničke grupe Pokret za selo i grad – Ekološki pokret u toku je akcija rekonstrukcije tri kuće najugroženijim porodicama u toj opštini. Odbornici te grupe se odriču odborničkih naknada u korist humanitarnog fonda.

Odbornici donatori sa Markovićima
Odbornici donatori sa Markovićima

-Do sada smo se u dvorištu kupali. Zahvatimo vodu sa bunara, zagrejemo, stanemo lavor ili korito i polivamo se vodom. Toalet je bio poljski, ali sada je mnogo lakše. Nova kuhinja, prvi put smo oprali sudove u sudoperi. Dobili smo frižider i šporet, priča Željka dok se pored nje stidljivo tiskaju Đorđe i Aleksandra.
Otac porodice Aleksandar (59) je teško oboleo i nepokretan je, a deca Aleksandra (13) i Đorđe (14), te supruga Željka (43) teško spajaju kraj sa krajem, žive od danas do sutra. Deca su vredna, idu u školu, ali sirotinja se vidi na seve strane.
-Živimo u teškim uslovima, a posebno je teško posle Aleksandrove bolesti. Pao je u krevet, pogodila su ga dva šloga i potpuno je nepokretan. Mnogo znači uređenje kuće i dobijanje uslova za život koji su dostojni čoveka. Nemamo redovna primanja sem socijalne pomoći od 3.000 dinara od pre tri meseca, nemamo pravo na dečiji dodatak. Bavimo se poljoprivredom, dodaje Željka.
Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović istakao je da je Centar za socijalni rad ukazao kojim porodicama je neophodna pomoć, a donatori su prikupili sredstva za obnovu kuće i poboljšanje kvaliteta života.
-Opremljeni su kupatilo, kuhinja, sobe, nabavljen nameštaj, a opština je platila priključke na vodu i kanalizaciju. Cela situacija je još teža, jer je član porodice teško bolestan, istakao je Paunović i pozvao donatore da se uključe u akciju pomoći porodicama koje žive na ivici egzistencije, kao i da mogu da doniraju materijal ili stručni rad.
-Kod Markovića su realizovani najobimniji radovi, jer je zamenjen krov, podovi, uveden vodovodno kanalizacioni sistem,izgrađeno je kupatilo, montirana kuhinja sa frižiderom i električnim štednjakom, pored toga kuća je opremljena nameštajem. Za Đođrđa je nabaljena mašina za šivenje, jer je izrazio želju da se nauči krojački zanat, dok je njegov otac Aleksandar dobio kolica. U toku rekonstrukcija kuća u Svojnovu i naselju Vrapčane, rekao je odbornik Igor Stojčić.
U dosadašnjim akcijama te odborničke grupe pomoć u rekonstrukciji stambenih objekata dobilo je 15 porodica sa teritorije Paraćina.