DESPOTOVAC-Komercijalna banaka prepreka je za stranu investiciju u Despotovcu vrednu 30 miliona evra, koja bi donela 500 novih radnih mesta, izjavio je danas predsednik te opštine Nikola Nikolić i pozvao banku da što hitnije završi posao prodaje nekretnine, što bi omogućilo realizaciju investicije koja bi Srbiji donela izvozne poslove vredne više desetina miliona evra godišnje.
-Rok za tu investiciju ističe za nekoliko dana, ali Komercijalna banka uporno pokušava da izbegne prodaju poslovnog objekta u selu Dvorište. Kao izgovor da ne prodaju nekretninu banka traži garanciju opštine, jer znaju da je nemoguće dati garanciju za privatno lice. Spojili smo banku i investitora, banka je kontaktirala sa investicionim fondom koji je potvrdio izvršenje plaćanja, ali ništa se nije dogodilo. Nama to liči da neko iz banke u saradnji sa starim vlasnikom pokušava da ,,progura” stečaj, što bi celokupni posao prodaje prolongiralo za godinu ili dve, ali mi bi izgubili investitora, objašnjava Nikolić I apeluje na banku da obavi prodaju ,,kako ne bi iz te priče izašli svi kao gubitnici, jer posle proglašenja stečaja objekat će biti prodat po nižoj ceni od trenutne”.
Reč je o objektu bivšeg prduzeća ŠIK Nova Beljanica u Dvorištu kod Despotovca koji je kupila pre 12 godina firma Drvopromet vlasnika Dobrivoja Kocića iz Leskovca. Međutim, zbog neplaćanja kredita Komercijana banka je aktivirala hipoteku nad tim objektom. Banka je preuzela objekat i pred Osnovnim sudom su održane dve neuspele prodaje, ostala je mogućnost neposredne pogodbe sa zainteresovanim kupcima. Cena je 400 hiljada evra.
– Investitor iz Evropske unije, koji namerava da se bavi preradom kamena, planira da uloži 30 miliona evra i otvori 500 radnih mesta.Lokacija u Dvorištu je idealna za taj projekat i to je uslov za povlačenje novca iz investicionog fonda koji odobrio projekat, navodi Nikolić.
Reč je o lokaciji na površini do 12 hekatra sa nekoliko hala, te jednom mašinom koja nije bila predmet prodaje. U opštini ističu da je stari vlasnik loše je upravljao preduzećem, jer je nagomilao dugove po raznim osnovama i po svemu je loš poslodavac.
– Interes Srbije je da dovedemo investiciju u Despotovac koja otvara 500 radnih mesta, posebno kada je neizvesna sudbina Resavice. Reč je o preradi i obradi mermernih blokova, kao i izvozu eksluzivnih finalnih proizvoda. Potpuno ekološka proizvodnja, bez negatvnih posledica i ekploatacije naših prirodnih resursa, naglašava Nikolić i otkriva da je investitor spreman da ispoštuje procenjenu cenu suda za tu nekretninu od 400 hiljada evra, ali ne i da se ,,veštački” ta cena uvećava.

Pozitivni primeri-Razglednica iz Despotovca – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Despotovac