JAGODINA-Svakog ponedeljka, tokom 20 Letnjih scena KUD Kablovi, građani Jagodine bili su prilici da vide svo bogatstvo folkolorne umetnosti Srbije, ali i susednih država. Ovogodišnja manifestacija završena je nastupom prvog ansambla KUD Kablovi.
-Tradicija je da se svakog ponedeljka leti građani okupe kod bivšeg hotela Srbija i uživaju u folkoloru. Ovog leta imali smo goste iz svih krajeva Srbije i Makedonije. Tu se okupi i po 300 posetilaca po večeri. Reč je o publici koja voli folklorne nastupe, kaže predsednik KUD Kablovi Oliver Jovanovski.


KUD Kablovi se trudi da opstane u teškim uslovima, presudne su volja i želja kod mladih da očuvaju društvo.
-Sami finansiraju svoja putovanja. Nemamo dotacije, članovi sami održaju prostorije i nošnje. Velika je želja da društvo opstane. Ove godine navršilo se 64 godine postojanja, što je duža tradicija od same Fabrike kablova koja obeležava 61. godinu. Osnovači društva su akcijaši koji u gradili fabriku. Fabrika unazad nekoliko godina više ne pomaže rad društva. Hvala im na prostoru, a za ostalo moramo sami da se snađemo. Imamo preko 200 članova, svi programi funkcinišu, objašnjava Jovanovski.
Temelj kulture grada Jagodina predstavljaju programi KUD Kablovi.
-Naš folklor je jedini u gradu, kao i likovna kolonija u našoj organizaciji. Dramska sekcija se utopila u Gradsko pozorište, a slično je sa piscima koji su u KK Đura Jakšić. Jedinstveni smo sa programom, jer to niko ne radi u gradu. Održavamo program na ,,mišiće“, ali nekako uspevamo da zadržimo kontinuitet, priča Jovanovski.
Folklor tokom godine realizuje koncerte van Jagodine i Srbije. Pet ansambala KUD Kablovi redovno prikazuje svoje umeće.
-Mlađi ansambili su gostovali u Slovačkoj i Bugarskoj, prvi andambl je bio na turneji u Italiji, a najmlađi je nastupao u Delčevu u Makedoniji. Svi ansambili imaju bar po jednu inostranu turneju godišnje. Prvi ansambl je nastupao u 7 gradova u Italiji, na festivalu u Avijanu učesnici su bili grupe iz Rusije, Indonezije, Meksika, Rumunije i dve iz Italije. Italijani vole folkolor i veoma su posećeni festivali. Dobro smo prihvaćeni, imamo atraktivan folkolor, lepe kostime, svaku igru prati novi kostim, to je bogatstvo kostima, raznovrsnost igara i muzike, zaključuje Jovanovski.
SLIKARSKA KOLONIJA KUD KABLOVI
JAGODINA-Slikarska kolonija u organizaciji KUD Kablovi održana je 21 put, učestvovalo 13 učesnika iz centralne Srbije. Reč je o akademskim i samoukim učesnicima.
-Umetnici se rado odazivaju i vole da dođu ovde. Najstariji učesenik Raša iz Kragujevca, koji je do sada bio na 200 kolonija, rekao da mnogo voli i da ga vuče da dođe na koloniju Kablova. Preko 200 slika u fundusu je sa kolonija, priča Jovanovski.
Izložba sa kolonije biće organizovana pred godišnji koncert KUD Kablova 12 decembra u Kulturnom centru, tada će biti objavljen katalog izložbe.