JAGODINA-Dobrovoljnim odlaskom 731. radnika, uz otpremnine, završen je socijalni program u Fabrici kablova u Jagodini, dok je preko 350 nastavilo da radi, izjavio je danas član Komisije za sprovođenje tog programa i predsednik Sindikata Oliver Jovanovski. Do kraja septembra trebalo bi da Trgovinski sud u Kragujevcu donese odluku o predlogu Unapred prirpemljenog programa reorganizacije.
-Usvajenje UPPR garantuje budućnost Fabrici kablova. Verujemo da će fabrika moći da se reorganizuje i radi u novim uslovima. Najbitnije je da ima poslova, da nije prestajala proizvodnja, trenutno radimo kablove za Rusiju, Mađarsku i ostale zemlje Evrope, kao i domaće kupce. Kupci imaju poverenje u nas, sklapaju se novi poslovi, priča Jovanovski.
UPPR predviđa da se istorijski dugovi konvertuju u akcije, a najveći vlasnik sa 65 odsto biće država,dok će radnici na osnovu duga dobiti 22 odsto akcija.
-Bićemo zaštićeni od poverilaca i moćićemo nesmetano da radimo. UPPR znači pripremu za privatizaciju preduzeća i država može da nas privatizuje čim se ukaže prilika. Poverioci će se naplaćivati iz privatizacionih prihoda, ali ne mogu sudski i parcijalno da se naplaćuju. Fabrika će od usvajanja UPPR morati da poštuje sve obaveze prema državi i redovno namiruje račune, to je ujedno i uslov za učestvovanje na tenderima javnih preduzeća, objašnjava Jovanovski.
UPPR predviđa upošljavanje 650 radnika. Međutim, nova zapošljavanja zavise od povećanja proizvodnje kablova, ukoliko bude novih ugovora biće i potrebe za upošljavanjem novih radnika.
-Fabrika kablova ponovo postaje zamajac razvoja Jagodine. Nadamo se i trudimo da se to dogodi, da ne dođemo do scenarija ,,bila jednom jedna fabrika“. Želimo da fabrika postoji i u budućnosti, da se ljudi zapošljavaju i rade, zaključio Jovanovski.