ĆUPRIJA-Pesnikinji Ajtani Dreković (25) iz Tutina danas je u Ćupriji uručena književna nagrada “Matićev šal” za 2016. godinu za najbolju prvu objavljenu zbirku pesama, po oceni stručnog žirija 35. Matićevih dana. Njoj su pored povelje, uručeni pleteni nikatni šal i novčani deo nagrade od 20.000 dinara.


-Nadam se i želim da verujem da ova nagrada govori o mom radu i pesmama. ,,Fosil sumnje“ svakodnevno pronalazim, moj stav je da treba pristupiti kritički, ali ne suditi sa osudom, nego ostaviti da odleži neko vreme, pa da kasnije pronađemo neka značenja u svemu tome, kazala je ona.
Ajtana Dreković je profesorka Bosanskog jezika i predaje u Gimnaziji u Tutinu, planira da upiše doktorske studije, a što se tiče književnosti u priprema novu zbirku poezije, piše prozu. Na čelu žirija bio je književnik Radomir Andrić, inače predsednik Udruženja književnika Srbije, koji je u obrazloženju nagrade rekao da se ,,zbirka pesama ,,Fosil sumnje” odlikuje samosvojnim pesničkim izrazom i oslobađanjem jezičke energije u metaforama ugrađenim u intimni imenik”.
-Tu su sabrane prve spoznaje iz ulice ranih jada i veselja, zapravo sve ono što opire moralnoj koroziji sveta od juče. U svakom slučaju imamo u rukama pesničku knjigu koja poseduje kritički odnos prema vremenu i dokazuje da je mlada pesnikinja ostvarila neporecivo vredno svedočanstvo o svežim poetičkim pritokama, kakve mogu samo mlade oči da sagledaju, stoji u obrazloženju Andrića.
U konkurenciji je bilo deset knjiga, mladih pjesnika iz Srbije i Srba u dijspori koji stvaraju na srpskom jeziku. Pre dodele nagrade doržan je okrugli sto na temu ,,Matićeva ogledala”. Inače,“Matićevi dani” se po tradiciji održavaju u Ćupriji u organizaciji Narodne biblioteke “Dušan Matić”, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i opštine Ćuprija.Nagrada “Matićev šal” ustanovljena je 2005. godine i do sada su je dobili mladi pjesnici Vladimir Vukomanović, Mladen Šljivović, Srđan Čeperković. Ivan J. Petrović, Slađan Milošević, Bojan Vasić, Jana Rastegorac, Marija Miladinović, Miloš Brkić, Ognjen Karadžić i Julijana Janković.

Pozitivni primeri Razglednica iz Ćuprije – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Ćuprija.