KRAGUJEVAC-Privreda Svilajnca je za sedam meseci ove godine ostvarila suficit u visini od 25,4 miliona dolara, saopšteno je iz Privredne komore Kragujevac. Inače, privreda tog okruga je ostvarila obim spoljnotrgovinske razmene u vrednosti od 153,1 miliona dolara. Izvoz je vredeo 89,4 miliona dolara, a uvoz od 63,7 miliona, dok je suficit 25,7 miliona dolara. Po vrednosti realizovane spoljnotrgovinske razmene, privreda Jagodine nalazi se na prvom mestu u Pomoravskom okrugu i učestvuje sa 48,5 odsto u izvozu i 50,2 u uvozu.
Najvažniji partneri u izvozu: Nemačka, Italija, Rumunija, BiH, Ruska Federacija, Makedonija, Crna Gora, Švajcarska, Hrvatska i Francuska. Najveći rast izvoza ostvaren je u Hrvatsku za 51 odsto, Francusku za 48,4 i Crnu Goru za 22.
Partneri u uvozu: Italija, Nemačka, Rumunija, Bugarska, Švedska, Austrija, Makedonija, BiH, Turska i Francuska. Najveći rast uvoza ostvaren je iz Švedske, a najveći pad iz Bugarske i Rumunije.
Izvoz u Nemačku i Italiju čini 39 odsto ukupnog izvoza Pomoravskog okruga. Sa ovim zemljama ostvareni su pozitivni rezultati, posebno sa Nemačkom gde je ostvaren suficit od 17,6 miliona dolara. Uvoz iz Italije i Nemačke učestvuje sa 30 odsto u ukupnom uvozu Pomoravskog okruga. Karakteristična je i pozitivna razmena sa Švajcarskom, sa kojom je suficit 2,6 miliona dolara. Najnepovoljnija je razmena sa Švedskom, a zatim sa Bugarskom, Grčkom i Holandijom.

Svilajnačka razglednica – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Svilajnac.