UŽICE-Kulturno umetničko društvo Valjaonice bakra a.d. i Valjaonice Aluminijuma “Impol Seval” a.d. Sevojno, na poziv Srpskog kulturnog centra “Vuk Stefanović Karadžić” iz Raštata, učestvuje na sedmom Festivalu srpskog folklora u Nemačkoj.Članovi ansambla “Sevojno” uz pratnju Narodnog orkestra publici u Raštatu predstaviće se igrama Kobišnice i Dimitrovgrada,koje izvodi prvi ansambl,kao i igrama Bujanovca i Leskovca u izvođenju dečijeg ansambla. Pored domaćina i Ansambla “Sevojno” na festivalu učestvuju KUD “Srbija Izvor” iz Novog Isenburga i SKSK “Sloga” iz Štutgarta. Đorđe Bogdnović, istaknuti igrač pevač ansambla ističe kako se svi zajedno uvek raduju novom pozivu i novom festivalu jer je upravo to prilika da na najbolji mogući način predstave svoj grad, svoju državu kao i igre odnosno pesme koje u ansablu čuvaju da se ne otrgnu od zaborava.
-Nema sumnje da će ovo biti još jedna prilika da svi zajedno predstave srpsku tradiciju kroz igru i pesmu i tako, domaćoj publici kao i gostima, upriliče nezaboravno veče, kaže predstavnik ansambla Đorđe Bogdanović.


Umetnički rukovodilac Đođre Delić napominje kako je ovo jedna od retkih prilika da na festivalima van zemlje gostuju izvođački i dečiji ansambl zajedno.
-Misija koju sprovodimo jeste sakupljanje i obrađivanje našeg igračkog, pevačkog i muzičkog stvaralaštva i upravo će to ova dva ansambla u Nemačkoj i uraditi. Sigurno da je dečijem ansamblu našeg društva ovo i u neku ruku vetar u leđa jer će upravo sa izvođačkim ansamblima četiri srpska društva stati rame uz rame. Još jednom pokazujemo da smo kao društvo spremni za razvijanje svih oblika saradnje na negovanju i afirmaciji kulturnog stvaralaštva, kaže on.
Svečani koncert zakazan je za 22. oktobar u Raštatu u Nemačkoj u Merkur hali sa početkom od 19 časova.