ĆUPRIJA-,,Fragmenti Mileninih snova”  naziv je izložbe slika Milene Pavlović -Barili (1909 -1945), jedne od najzanimljivijih ličnosti umetničke Evrope između dva svetska rata i naše najistaknutije likovne umetnice, koja se večeras otvara u 20 sati u Muzeju „Horeum Margi-Ravno“ u Ćupriji. Izložba je realizovana u saradnji sa Fondacijom „Milenin dom – Galerija Milene Pavlović Barili“.

– Naslov izložbe na zanimljiv način opisuje to što Milena Pavlović Barili jeste. Ona ima veliki broj nadrelanih kompozicija. Nadrealizam se vezuje za snove i to je možda spona sa nazivom izložbe,s obzirom da značajan deo izložbe zauzimaju umetnički radovi koji su iskazani na taj način. Umenici stalno snuju i nikad ne uspevaju do kraja da odsanjaju svoje snove, jer kada prestanu snovi nema mašte, a  bez nje nema ni umetnosti, kaže direktor muzeja Novak Novaković.

Izložba  sadrži 28 autentičnih dela Milene Pavlović – Barili iz različitih faza njenog stvarlaštva. Reč je o izboru njenih najznačajnih dela. Pored likovnih dela, izložena je naslovna strana svetski poznatog modnog časopisa Vogue iz 1940. godine, koji je Barili dizajnirala. Publika će moći bliže da se upozna sa svim segmentima u razvoju njenog stvaralaštva. Prve akademske faze čine njen i porteret njene majke, od nadrealističnih kompozicija  do reklama za različite modele  haljina, različite modne časopise, parfeme.

-Postavka sadrži autentične akvarele umetnice, koji su inspirisani modom i na njima dominiraju ženski portreti. Izloženi su radovi nastali od 1926. do 1940. godine. Ona je najestravagantnija i najzanimljivija likovna umetnica sa ovih prostora. Napravila je iskorak u smislu da je imala prilike da se upozna i sarađuje sa najznačajnijim evropskim intelektulacima tog vremena. Uspela je  duh Evrope kroz svoju inspiraciju da prenese na umetnički I kulturni život tadašnje Kraljevine Jugoslavine. Ona je bila najistaknutija i najznačajnija predstavnica svoga vremena, ističe Novaković.       barili-cuprija-g-j

Inače, umetnička  dela velike srpske slikarke i pesnikinje prvi put će biti izložena u Pomoravlju. Ljubitelji  umetnosti biće u prilici da postavku sa pogledaju do 26. oktobra. Milena Pavlović Barili je Kraljevsku umetničku školu završila u Beogradu, a u Minhenu Umetničku akademiju, na kojoj su joj profesori bili Hugo fon Haberman i Franc fon Štuk. Pored bavljenja slikarstvom, Milena je radila ilustracije za najpoznatije modne časopise kao što su Vog, Glamur, Taun & Kantri i Šarm. Za operu “Sebastijan” Đan Karla Menotija izradila je dekor i kostime. Umrla je iznenada u 36. godini života, 6.marta 1945. godine u Njujorku.

Pozitivni primeri Razglednica iz Ćuprije – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Ćuprija.