ĆUPRIJA-Povodom 13. oktobra dana Opštine Ćuprija na Svečanoj akademiji  Plakete počasni građanin i ključevi te opštine dodeljeni su savetniku u Kabinetu primijera Đorđu Mančiću, kineskom investitoru Zhang Zhiguo i turskim investitorima Burak Galip Akuru i Melih Sengulu. Spomen plaketa uručena je Đorđu Stevanoviću direktoru kafilerije Napredak. Predsednik te opštine Ninoslav Erić najavio je realizaciju stranih investicija iz Kine, Švajcarske, Austrije i Nemačke, kao i domaće investitore, što će doprineti otvaranju nekoliko hiljada radnih mesta i zapošljavanju Pomoravlja. Predhodno su položeni su venci na spomenik poginulima u oslobođenju tog grada u drugom svetskom ratu.

– Otvorena je fabrika Tibet moda turskog investitora. U novembru se otvara kineska fabrika Eurofiber, a Ćuprija će se pobratimiti sa gradom Šu Jangom iz Kine gde će ta kompanija otvoriti novi pogon. Do kraja godine  očekuje nas otvaranje fabrike najveće srpske kompanije SDPR. Nameru da investira u Ćupriji izrazila je švajcarska kompanija Dakoment koja posluje u sistemu Ikee, a to bi  značilo novih 500 radnih mesta, kao i austrijska kompanija Cumtobel. Naredne godine očekuje nas početak realizacije fabrike nemačkog  investitora Traklajt, zbog kojeg je pokrenut privredni zamajac u Ćupriji, rekao je Erić.

Cilj i vizija Ćuprije su povećanje broja stanovnika uz privredni, ekonomski i društveni razvoj.

-Razvijaćemo naše tradicionalne prednosti. Ćuprija je grad Škole za muzičke talenate zato se radi na projektima nove muzičke i sportske sale, koje su neophodne za dalji rad te ustanove. Ćuprija će ponovo dočekivati atletske šampione, jer ćemo od sledeće godine početi sa realizacijom projekta izgradnje atletskog stadiona  koji će nositi nazivi ,,Aleksandar Aca Petrović“. Stvoreni uslovi da Opšta bolnica preraste u Urgentni centar, radi se na projektu Internističkog bloka što će dodatno pojačati pružanje zdravstvenih usluga, istikao je Erić.

Ta opština potpisala je memorandum sa Tehničkim fakultetom iz Čačka, koji je deo univerziteta u Kragujevcu.

-Otvaranjem tog fakulteta u Ćupriji povećao bi se broj obrazovanih kadrova. Pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Tomislava Nikolića  i ministarstava prosvete i odbrane radi se na formiranju Centra za mlade talente. Cilj je pozicioniranje Ćuprije kao grada talenata i obrazovanja, navodi Erić.

Privredni razvoj oslanjaće se i na turizam, koji će se razvijati kroz verski, istorijski i sportski. Istorijski turizam biće razvijan kroz arheološka iskopavanja rimskog grada Horeum Margi, sportski kroz atletiku, verski će biti baziran na manastiru Ravanica.

-Opština Ćuprija postaviće spomenik Knezu Lazaru na ulazu u grad. Na taj način pokazaćemo potencijale za istorijski turizam, rekao je on i dodao da su građani su na proteklim izborima ocenili rada lokalnih vlasti sa visokom ocenom, jer je koalicija Aleksandar Vučić-Srbija pobeđuje ostvarila jedan od najboljih rezultata u Srbiji. U lokalnom parlamentu od 37 odnornika ta kolicija ima 30 mandata, što predstavlja najbolji rezultat u istoriji Ćuprije.

U ime dobitnika priznanja zahvalio se savetnik za investicije u Kabinetu predsednika Vlade Srbije Đorđe Mančić koji je rekao da kruna napora ,,dodeljivanje klučeva grada investitorima koji će obezbediti posao za stotine porodica“.

-Želim da se zahvalim na onome što sam naučio radeći sa prijateljima iz Ćuprije, a to je da nisu bitni kritičari, već da je bitan konačni rezultat. Sve zasluge pripadaju ljudima koji su hrabro ušli u arenu i trude se uprkos svim teškoćama, jer znaju da nema postignuća bez pokušaja i grešaka, rekao je on.

 

Zahvalnice su dodeljene Miletu Lazareviću, Ireni Popović Dragović,  Ivani Krulj i manifestaciji Srbija u ritmu Evrope. Takođe, učenicima generacije svih škola dodeljena su priznanja.

Pozitivni primeri Razglednica iz Ćuprije – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Ćuprija.