Međunarodni festival Dečjih i omladinskih pozorišnih predstava 7. put se održava u Jagodini od 24. do 29. oktobra. Žiri će raditi u sastavu predsednik Milan Caci Mihailović – dramski umetnik iz Beograda i prvak Ateljea 212, predsednik žirija, Olga Odanović – dramska umetnica iz Beograda, prvakinja Narodnog pozorišta i Jelena Pavlović – kompanija Textil, ispred grada domaćina. Selektor Miodrag Dinulović saopštio je selekciju predstava ovogodišnjeg festivala.

-Sa velikim zadovoljstvom sam odgledao sve prijavljene predstave za ovogodišnji, sedmi po redu, festival DOPS u Jagodini.

Opšti utisak nakon odgledanih predstava je izuzetno pozitivan, što zbog mnoštva mladih i talentovanih ljudi koji se sa puno radosti i zaigranosti bave dramskim stvaralaštvom, što zbog činjenice da je većina predstava ostvarila zavidan umetnički nivo.

Neosporni talenat mladih glumaca našao je u dramskim stvaraocima i pedagozima jak oslonac i kvalitativni podsticaj te je otuda razumljivo da je u obe selekcije presudni kriterijum za izbor bio nesporni glumački dar izvodjača, udružen sa profesionalnim vodjenjem grupe ka artikulisanom, ne retko veoma provokativnom, pozorišnom činu.

DEČJA KONKURENCIJA

Najmladji glumci će ove godine na DOPS-u izvesti predstave nastale na domaćem dramskom tekstu. Autori predstava su u prvi plan isticali male glumce i njihove dopadljive kreacije, ali su uspeli i u pokušaju da njihove predstave odišu svežinom izraza i veoma uspešnom kompozicijom brižljivo biranih režijskih sredstava minimalističkog teatra.

Izabrane predstave selekcije Deca za decu su:

  1. Ludo da ne može biti ludje – po tekstu i režiji Nataše Vujović – Kreativni studio Čarolija, Novi Sad.
  2. Nemušti jezik – po tekstu Mijodraga Stanisavljevića u režija Fuad Tabučić- OAP “Branislav Nušić”, Malo Crniće.
  3. Porodica Kremenko –po tekstu Lazara Dubovca u režiji Amara Mešić – Dom kulture, Prijepolje.
  4. Svinjareva tajna – po tekstu Miloša Miloševića, u režiji Radeta Mihailovića – KC-Gradsko pozorište, Smederevska Palanka.
  5. Slučaj Sare Smit. Rešen! – po tekstu i u režiji Petra Lukića – Dramski studio “Petar Pan”, Kragujevac.

OMLADINSKA KONKURENCIJA

Ovogodišnja selekcija mladi za mlade u tematskom smislu može poneti naziv OSVAJANJE SLOBODE. Bilo da je u pitanju sloboda forme, sloboda ličnog i pozorišnog izraza, nepristajanje na ustaljeni poredak, bunt i ostrašćeni krik za promenama– sloboda je zajednički imenitelj izabranih pozorišnih ostvarenja na koje autori mogu s pravom biti ponosni.

Mladi glumci osvojili su zavidni nivo scenske slobode i artikulacije, veoma hrabro i bez skrupula zagrebali ispod površnih stereotipa scenskog realizma i sa puno strasti ispričali svoje pozorišne priče. Posvećen pedagoško-kreativni rad sa mladim i veoma talentovanim izvodjačima podario nam je izuzetno zanimljive predstave koje će, iskreno se nadam, pokrenuti mnoga pitanja medju mladima koji ih budu videli.

Izabrane predstave omladinske selekcije: (jednu predstavu iz Slovenije, u takmičarskom programu izabraće Savet festivala):

  1. Beg – po tekstu Predraga Karanjca i Dušana Kalejskog u režiji Smiljane Tucakov i Dušana Kaleskog – CEKOM, Zrenjanin.
  2. Staklena Menažerija – Tenesi Vilijamsa u režiji Kire Georgieva – Dom kulture 25.maj, Valandovo, Republika Makedonija.
  3. Vodja – po tekstu Radoja Domanovića – CUG teatar, Vranje, reditelj Bojan Jovanović.
  4. Teenage story- priča o odrastanju- Nikole Zavišića, u režiji Nenada Pećinara – DKC Deci na dar, Novi Sad.
  5. Životinjska farma – Pozorišna kuća kulture, Celje, Slovenija, po G. Orwell in A. Rozmanu Rozi, autori dramatizacije: Nuša Komplet Peperko i Luka Marcen, režija: Luka Marcen.

I ako nije obaveza selektora slobodan sam da predložim četiri predstave koje se mogu naći u pratećem programu festivala, ukoliko festivalski savet i dramske grupe to budu želele.

U pitanju su predstave Sumnjivo lice pozorišta TENT iz Obrenovca, Futur ljubavi SKPD “Djetvan” iz Pančeva, Olovka piše srcem KC Paraćin i igrokaz Tetka Metka OŠ “Stojan Ljubić” iz Gornjeg Brijanja – zadnja pošta Kosanić.

U svakoj od navedenih predstava postoji niz razloga koji ove dramske grupe preporučuju za prateći program DOPSa čime će učesnici i dramski pedagozi dobiti jasan signal da je njihov vanredni trud prepoznat, ali i da ih ova odluka selektora i saveta festivala obavezuje na značajniji pozorišni rezultat u narednim godinama.

U nadi da će ovogodišnja selekcija zadovoljiti kriterijume mnogobrojne festivalske publike u Jagodini, kao i da će dati pun kapacitet stručnom žiriju da odmeri najuspešnije, zaključujem ovaj izveštaj pridružujući se buntovnom kriku mladih za osvajanje svakog oblika ŽIVOTNE I SCENSKE SLOBODE!

Neka nam nikada ne bude dosta dece i pozorišta!