JAGODINA-Na predmetnim takmičenjima 69. učenika OŠ 17 .oktobar je zauzelo jedno od prva tri mesta, saopštila je večeras direktorka te škole Biljana Milanović na tradicionalnoj Svečanoj akademiji u Jagodini.

-Naš uspeh tokom predhodne školske godine je 52. učenika među prva tri na okružnim takmičenjima,a od toga je 12. učestvovalo na državnim, dok je 17. iz nižih razreda bilo u vrhu na opštinskim takmičenjima, što je poslednji nivo za njihov uzrast, kazala je ona.

Najboljim učenicima uručene su nagrade, a zatim je usledila akademija pod nazivom Teslin kod-svetlost celog sveta.

-Zadatak učitelja je da deci budu dostupni pravi uzori i idoli. Nema boljeg primera od Nikole Tesle, jednog od najvećih umova u svetu nauke, čoveka koji je izumeo 20. vek, poliglote i čoveka visokih etičkih normi. Cele protekle nedelje slavimo lik i delo Nikole Tesle. Priredili smo izložbu Teslin život kroz slike i od hola napravili Teslinu ulicu, iako se mi nalazimo u Teslinoj  ulici broj 1. Organizovali smo video susret sa Nikolom Lončarom osnivačem Tesline fondacije u SAD, kazala je Biljana Milanović.

Od ove školske godine ta škola će početi sa sprovođenjem projekta Upoznavanje sa likom i delom Nikole Tesle. Gosti akademije bili su predstavnici Tesline naučne fondacije u Srbiji, pobratimske škole iz Novog Sada, kao i više stotina roditelja, dece i građana.