JAGODINA-U šest opština Pomoravskog okruga živi oko 300 hiljada stanovnika, a samo dve specijalizovne knjižare za prodaju knjiga Til i Laguna. Til je među retkim, možda i jedina porodična knjižara južno od Beograda.Inače, ta knjižara postoji 16 godina.

-Od ozbljnih autora najviše su tražena dela Orhana Pamuka, ali najuktelnija je beletristrika i tu prednjače Vedrana Rudan, a od domaćih  Vanja Bulić. Knjige se prodaju cele godine, ali malo veće je interesovanje u vreme Sajma knjiga. Til je jedina porodična knjižara u Pomoravlju, možda i južno od Beograda, a od lanaca knjižara  tu je još Laguna, ali to su samo dve knjižare specijalizovane za prodaju knjiga u celom regionu. Čitaoci dolaze iz drugih gradova po knjige. Publika je šarolika, srednja generacija najviše čita. Porodično knjižarstvo teško opstaje u ovim vremenima, dok je sa lancima knjižara drugačija priča, kaže prodavačica u Tilu Lorika Janković.

Lorika Janković
Lorika Janković

Ona navodi duhovit primer nebrige prema porodičnim knjižarama, a to je da su sajamske ulaznice Tilu stigle u ponedeljak, dan posle završetka Sajma knjiga.

-U današnje vreme knjižare su se pomalo pretvorile i u prodavnice rođendanskih poklona. U njih se odlazi kada nekom dragom treba kupiti nešto lepo, pa su tu i lepe sveske, rokovnici, ukrasni papiri, čestitke, mašne, čajnici, šarene šolje, ogledalca i druge sitnice. Drugi tip knjižare je prodavnica papirne galanterije i školskog pribora. Tu knjiga gotovo da nema. Možda je ono što nam nedostaje je knjižara u kojoj bi se prodavale samo knjige, sa udobnim punktovima gde se može sesti , prelistati, pročitati neki pasaž pre kupovine… Odlična je knjižara Til i pravi primer. Možda ne treba oporezovati porodične knjižare ili ih na neki drugi način podsticati da opstanu. A ono čega skoro uopšte nema, to su knjižare specijalizovane za stručnu literaturu za određene oblasti, ističe profesorka Srpskog jezika na Fakuletu pedagoških nauka dr Ilijana Čutura.