JAGODINA-Obornici Skupštine grada Jagodina JS-SPS i SNS jednoglasano su  usvojili odluku o povećanju iznosa poreza na imovinu građana za 2017. godinu, dok poljoprivredno zemljište neće biti oporezovano.  Gradonačelnik Ratko Stevanović potvrdio je da će porez na imovinu građana biti viši i da je to rezultat povećanja cena nekretnina prilikom kupoprodaja, odnosno prema podacima dobijenim od javnih beležnika.

-Ne možemo da utičemo na promet i cenu nekretnina. To je glavni razlog povećanja poreza na imovinu građana. Faktički lokalna samouprava samo primenjuje državne propise, odnosno to je tabela koja se upunjava podacima i daje konačni rezultat, rekao je on u obrazloženju odluke o porezu na imovinu.

Cena kvadrata stanova i kuća u prvoj zoni povećana je sa 64 hiljade dinara na 71 hiljadu, u drugoj zoni je sa 52 hiljade dinara povećana na 58,7 hiljada i trećoj sa 28,5 hiljada na 31 hiljadu. U 2015 godini cena kvadrata u prvoj zoni bila je 60 hiljada dinara. Uporedo sa povećanjem cena stambenih nekretnina, cena garaža i građevinskog zemljišta u prometu bila je niža, pa će i porez biti niži.Olakšavajuća je okolnost da odbornici nisu povećali  poreske stope i smanjivali amortizaciju, odnosno koeficijenti su ostali na istom nivou. Pored ovih nameta,  Jagodinci plaćaju i ekološki porez u visini od 12 dinara po kvadratu godišnje. Zbog teške ekonomske situacije  i stvaranja boljih uslova za razvoj, poljoprivredno zemljište neće biti oporezovano u 2017. godini.