ĆIĆEVAC-Kompanija „Kolarević“ iz Ćićevca je među najvećim izvoznicima u Rasinskom okrugu, a kompletnu godišnju proizvodnju masivnog nameštaja proda u Austriji, Švajcarskoj i Nemačkoj.

-Godišnji izvoz vredi 3,5 miliona evra. Reč je o masivnom nameštaju visokog kvaliteta. Na najzahtevnijim evropskim tržištima sarađujemo sa Hasenom u Švajcarskoj, kao i Lutz u Austriji i Nemačkoj, kaže vlasnik preduzeća Dušan Kolarević.

Preduzeće „Kolarević“ danas  zapošljava 240 radnika i radi isključivo za strancima.

-Srbija treba malo više da oslušne firme koje su izvoznici i koje predstavljaju Srbiju na međunarodnoj sceni. Ne bojimo se konkurencije ni iz Srbije, ni iz drugih zemalja koje bi mogle biti konkurentne, poput BiH, Hrvatske, Slovenije ili Ukrajine, priča  Kolarević i dodaje da je masivni nameštaj, sa kojim se drugi put predstavlja na sajmu u Kelnu, u celini je nastao u fabričkom krugu. Zaokružen proizvodni proces, sopstveni dizajn, daju sigurnost u budućnost i razvoj, razlog su više da se Kolarević ne boji konkurencije.

Kompanija „Kolarević“ izlaže na sajmovima u drugim državama. Međutim, to je ozbiljna investicija jer su sajmovi skupi, a država ne daje nikakvu podršku.

-Ključ uspeha su rad, red i disciplina, dobar tim koji nosi i proizvodnju i organizaciju. To su iskusni saradnici koji su se srećom našli u ovoj firmi. Naravno, tu su i radnici koji su radni, vredni, disciplinovani i vaspitani. Takvi su poželjni, takve tražimo,  takve negujemo i svi zajedno možemo da budemo zadovoljni i ponosni na sve što smo uradili do sada“, otkriva tajnu uspeha Kolarević.

Kompanija „Kolarević“ na tržište Švajcarske najviše izvozi krevete, dok u Austriju i Nemačku uglavnom trpezarijski program. Najviše se izvoze stolovi i komode od punog drveta, hrasta i bukve pre svega, manje od oraha i trešnje. Sve češće se kao sirovina koristi specijalna vrsta bora koja raste iznad 1.500 metara nadmorske visine. Ova vrsta bora se uvozi sa Alpa.

Kompanija „Kolarević“ je svoje proizvode najpre izvozila u Australiju i Švajcarsku a 2006. godine započeta je proizvodnja nameštaja sa kojim su danas visoko kotirani kod kupaca u Austriji, Nemačkoj i Švajcarskoj. Proboj na zahtevno, probirljivo tržište nije bio nimalo lak.

-Bilo je više nego teško. Zahvaljujući kvalitetu koji imamo, strogom poštovanju rokova, asortimanu i kapacitetima uspeli smo u tome. Zato neumorno i u kontinuitetu radimo na podizanju tehnologije, tehnološkog procesa, u širenju kapaciteta, u stalnom usavršavanju radnika. Treba znati da su sve zemlje koje su do pre deceniju-dve bile zatvorene, poput Poljske, Češke, Bugarske, Rumunije i zemalja bivšeg SSSR-a, sada prisutne na tržištu na kojem smo i mi. Pored svih ovih zemalja tu su prisutne i zemlje Azije, poput Kine, Indonezije, Vijetnama koje su sve opasnije u smislu konkurencije za evropsko tržište. Svi njihovi proizvodi dolaze direktno ili indirektno na tržište Nemačke, Francuske, Austrije. Naša politika je takva, da svojim kvalitetom, kvantitetom, sigurnim rokovima budemo na samom vrhu i na taj način da smanjimo konkurenciju. Svakako da zemlje Azije ne mogu da postignu taj kvalitet, a druge zemlje, koje mogu da postignu kvalitet, ne mogu da nam konkurišu sa cenom“, objašnjava  Kolarević.

Kompanija „Kolarević“ trenutno radi na projektu usvajanja tehnologije za izgradnju zidova za zgrade i kuće od drveta.

To je unakrsno lepljeno drvo, nova tehnologija u Evropi i svetu. Na ovim prostorima takva proizvodnja ne postoji i bili bi prvi na Balkanu. U svetu se sve više kuća pravi od takvih, cross-lam zidova. Najviša zgrada potpuno od drveta, osim temelja koji je od betona, ima 11 spratova i izgrađena je u Londonu. To je budućnost. Ekološki zdrave kuće. Materijal koji se koristi ne zagađuje okolinu u procesu nastajanja, za razliku od cementa, cigle, gvožđa, i ima odlična izolaciona svojstva. Pet centimetra drveta menja 18 centimetra cigle. Očekujem da 2017. godine počnemo sa proizvodnjom tih zidova. Sarađujemo i sa profesorima sa niškog i beogradskog Građevinskog fakulteta. Cilj nam je tržište Zapadne Evrope ali, verujem, da će se i u Srbiji graditi zgrade od ovog materijala“, priča o novim proizvodima Kolarević.

On je biznis karijeru počeo sa ocem i bratom, danas su u rad kompanije uključene supruga, ćerka i sin.

Ćerka, Danijela Kolarević Gilić, je jedina iz porodice u struci. Ona je dizajner enterijera, ali je studirala Šumarski fakultet – preradu drveta. Stigla je do četvrte godine kada sam joj sugerisao, obzirom na to da ona ima smisla za dizajn, da promeni fakultet i ona je to i uradila. Dok je ona studirala mi smo već radili sa drvetom. Ja sam zadovoljan onim što ona daje ovoj firmi. Od nedavno se, po završetku profesionalnog bavljenja sportom, kompaniji priključio sin koji će se baviti menadžerskim poslovima,završava razgovor Dušan Kolarević.

Razglednica iz Ćićevca– Ovaj projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Ćićevacbaner-za-projekte-final-jpg