SVILAJNAC-Miodraga Milovanovića Migu (75) iz Svilajnca, jedinog bačvara u tom delu Srbije, zadesila je velika nevolja, jer mu je u požaru uništena radnja, sve mašine i  drvena hrastova građa. Požar se dogodio u četvrtak. On procenjuje da pretrpeo štetu od 30.000 evra i da neće moći da nastavi proizvodnju drvenih bačvi.

-Ne mogu da nastavim posao, jer su sve mašine izgorele i potrebna su velika ulaganja da bi ponovo bile u radnom stanju. Sve popucalo, iskrivilo i izgorelo od požara. Treba mi pomoć, pitaću državu za pomoć, možda postoji neki fond, priča Miga.

On kaže da niko ne bavi bačvarstvom u okolini,te da kod njega dolaze po bačve iz Kragujevca, Velike Plane, Batočina, Lapovo Jagodine i Požarevca. Nažalost Miga nema ni učenike, jer nema zainteresovanih za učenje zanata.

-Oko 16 sati, bio sam u kući, kada su me komšije obavestile da se dim i vatra viju iz radnje. Pokušao sam da gasim vodom, ali me je odbacio strujni udar, izleteo sam iz radnje i pozvao vatrogasce. Požar je brzo zahvatio krov i sve je izgorelo, priseća se on požara.