ĆUPRIJA- Novo rukovodstvo koje je, početkom juna preuzelo upravljanje fabrikom “Ravanica” iz Ćuprije, uspelo je da zaustavi strmoglavi pad  i već u avgustu normalizuje proizvodnju i prodaju, te se od tada beleži rast.

-Posle konsolidacije fabrike u avgustu, zabeležena je pozitivna nula, a posle toga kostatni rast u svakom smislu. Za četiri meseca se vidi rast proizvodnje i prodaje. To se sagledava i po finansijskim rezulatatima. Predhodno je fabrika od početka godine radila sa gubitkom, ističe director Mikica Spasić.

Saradnja sa dobavljačima je obnovljena, sada se reporomaterijal dobija bez posebnih zahteva, garancija i uslova,  povećan je broj kupaca, a proizvodi Ravanice se ponovo nalaze na rafovima velikih trgovinskih lanaca.

-Sa šest kupaca, znatno smo povećali taj broj. Imamo šansu da povećavamo proizvodnju i plasman. Strateški proizvod je Bonžita, niko je nije zaboravio i svi je ističu kao prvorazredni proizvod. Međutim, stanje opreme nije zadovoljavajuće, jer deo linija nije u funkciji, niti može da se pokrene bez većih ulaganja. U fabriku nije ulagano 15 godina i sada se plaća danak tome, navodi Spasić.

Devedesetih godina  Ravanica, kažu u fabrici, nije iskoristila povoljan trenutak da investira u novu proizvodnju. Najmlađa linija za čokoladu stara je 20 godina. Najveći problem je povećati proizvodnju u trenutnim uslovima.

-O tome odluku treba da donese država, a Ministarstvo privrede prethodno treba da razjasni kako ćemo ići u budućnost, u postupku je privatizacija, treba izabrati odgovarajući model privatizacije. Ja bih bio pre svega za varijantu da se nađe strategijski partner iz ove oblasti, predlaže Spasić.

Posle puno godina Ravanica je ponovo učesnik sajmova. Počelo je na Sajmu privrede u Paraćinu,nastavlja se  u decembru u Beogradu, a u maju u Novom Sadu. Efekti sajmova biće  analizarani za nekoliko meseci ili godina, kada se očekuje rezultat sa tržišta.

-Ipak, najveće zadovoljsto su zaposleni u fabrici koji redovno dolaze na posao i izvršavaju radne zadatke. Dolaze sa osmehom, odlaze sa osmehom, raspoloženi su i spremni za rad. Zadovoljni što imaju posla i redovnom isplatom zarada. Zarade su niske, to je bio jedan od zadataka mog dolask,a da stvorimo osnov za povećanje zarada, podseća Spasić.

U prethodnom periodu “Ravanica” je loše poslovala. Smanjen je broj radnika, obim proizvodnje, a zbog onemogućavanja privatizacije, bilo je i krivičnih prijava. Osamdesetih godina prošlog veka u ćuprijskoj fabrici keksa radilo je 700 radnika, mesečno se proizvodilo 40 vagona slatkih proizvoda. Fabrika keksa svojevremeno sagrađena po najvišim standardima na 7 i po hiljada kvadrata tokom decenija je izgubila trku sa drugim konditorima. Ipak zaposleni se nadaju da će država pronaći novog vlasnika, a Ćuprija zadržati svoju slatku fabriku.

Razglednica iz Ćuprije– Ovaj projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Ćuprija