JAGODINA-Povodom dana Fakultet pedagoških nauka u Jagodini počasne diplome ,,Narodni učitelj” i ”Magister Humanitas” biće dodeljene književniku Milisavu Saviću i majstoru trube Dejanu Petroviću.

Diploma ,,Narodnog učitelja” dodeljuje za poseban doprinos razvoju obrazovanja i afirmaciju tog fakulteta.
-Ovogodišnje priznanje pripašće velikom piscu koji se nalazi u vrhu savremene srpske proze, a čiji je književni rad započeo u časopisu ”Uzdanica” koji objavljuje Fakultet, gde je Savić objavio dva svoja prva rada – dve pesme, stoji u obrazloženju.

Dejan Petrović

Počasna diploma ”Magister Humanitas” biće uručena muzičaru Dejanu Petroviću, ”ambasadoru srpske trube”. On je na muzičkoj sceni poznat je po izvođenju srpske tradicionalne muzike, koju često kombinuje sa modernim elementima, stvarajući autentičnu interpretaciju.

Počasna diploma Narodnog učitelja prethodnih godina je dodeljena književnicima Dobrici Eriću i Slobodanu Rakitiću, slikaru i višegodišnjem dekanu Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, Sretku Divljanu, novinarima Živoradu Žiki Nikoliću i Nenadu Ristiću.

Fakultet pedagoških nauka u Jagodini je 2015. godine prvi put ustanovio Počasnu diplomu „Magister Humanitas“ za pedagoško delovanje i poseban doprinos razvoju kulture mladih i priznanje dodelio muzičaru, pesniku i romanopiscu Marku Šeliću Marčelu.

U okviru svečane akademije pod nazivom “U SLAVU JEZIKA I SLOBODE” biće dodeljene i zahvalnice zaslužnim pojedincima, nagrade najuspešnijim i diplome svršenim studentima. Nastupiće hor studenata i profesora, orkestar i folklorni ansambl Fakulteta.

Jagodinski učitelji proslaviće sutra 23 godine postojanja i rada fakulteta i  118 godina obrazovanja nastavnika i vaspitača. Svečana akademija održava se u Centru za kulturu u Jagodini u 12 časova.