DESPOTOVAC-Predsednik SO Despotovac dr Zlatko Marjanović u rezimeu polugodišnjeg rada novog sastava SO Despotovac istakao je ,,borbu za svakog čoveka, kao i realizaciju projekata u školstvu, putnoj infrastrukturi, te svega što je bilo zaplanirano“.

-Borimo se za svakog čoveka, kako za ostanak mladih, tako starije i najbolesnije građane. Otvaramo punkotve po selima. Uveli smo novinu, zdravstvene stanice rade subotom i nedeljom, tako da smo smanjili troškove našim građanima, koji su za uslugu do sada morali da dođu u Despotovac. Stanice koje rade vikendom su u Velikom Popoviću, Plažanu, Resavici i Stenjevcu, ističe dr Marjanović.

Novi budžet je projektovan u skladu sa postavljenim ciljevima, a pre svega to je unapređenje privrednog ambijenta i nova industrijska zona.

-Imamo informaciju da je pogon Fabrike kablova prebačen u vlasništvo Despotovca zaključkom Vlade Srbije. U narednoj godini planiramo da pribavimo još zemljišta i da formiramo Industrijsku zonu. Akcenat stavljamo na izgradnju projekta, najavljuje dr Marjanović.

Trenutno se radi na izradi novog budžeta i dr Marjanović otkriva da će za socijalnu zaštitu biti izdvojeno 20 miliona dinara, osnovno i srednje obrazovanje 73 miliona, poljoprivreda 25 miliona, kulturu 36 miliona, značajna sredstva biće uložena u unapređenje privrednog ambijenta i izgradnju nove Industrijske zone i izgradnju projekata.

-Veći gorući problem je Dom zdravlja sa dugom od nekoliko desetina miliona. Dug ćemo morati da reprogramiramo. Za zdravstvo će biti izdvojeno 27 miliona dinara. Polovina je za projekat za zdravstevne zaštite stanovništva, odnosno finansiranje lekara i tehničara sa liste nezaposlenih, dok će druga polovina biti za tekuće troškove i reprogram dugova, priča dr Marjanović.

Despotovac će sledeće godine maksimalno ulagati u turizam. Posle uspešno organzovane kulturne manifestacije Dani srpskog duhovnog preobraženja, kao i viteškog turnira Just out, nametnuo se pravac u kome će se ubudeće kretati privredne aktivnosti.

-Imamo ideje i planove za kategorizaciju privatnih domaćinstva, zatim projekat Viteškog sela. Despotovac će ubuduće intenzivno razvijati turizam. To uključuje plasman organskih poljoprivrednih proizvoda kroz turističku ponudu po višestruko višim cenama od onih koje se nude u otkupu. Ljude koji su uspešni u etno turizmu moramo da prepoznamo i investiramo u njih, ističe dr Marjanović.

Glavni problem Despotovca je odlazak mladih, ali lokalna samouprava kroz strane i domaće investicije,te otvaranje novih radnih mesta želi da spreči taj odliv.

– Paralelno se vodi ,,borba“ za očuvanje JP PEU Resavica. Preduzeće je u teškoj situaciji, ovo najtežoj od osnivanja. Očekujem da će Vlada Srbije iznaći rešenje za opstanak. Preduzeće je jako bitan faktor za opstanak privrede u svih devet opština, naglašava dr Marjanović.

Posle lokalnih izbora koaliciju SNS, PUPS i GG Dogovor za Despotovac dobila je apsolutno poverenje građana za vršenje vlasti u Despotovac. Koaliciji se nakdandno pridružila i JS.

-To je iskrena koalicija, sve funkcioniše u najboljem mogućem redu. Sednice su konstruktivne i demokratične, rasprava je javna, jer narod treba da čuje sve odborničke grupe, kao i ko kako glasa i bori se za narod Despotovca, zaključuje dr Marjanović.

Pozitivni primeri-Razglednica iz Despotovca – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Despotovac