PARAĆIN-Predsednik SO Paraćin Dragan Mitić izjavio je posle sednice SO Paraćin da će ta sednica ostati zapisana u istoriji lokalnog parlamentarizma zbog glasova podrške opozicije za budžet za 2017. godinu, koji je usvojen sa dvotrećinskom većinom.

-Za budžet je glasalo 39  od 47 prisutnih, odnosno dvotrećinska podrška od 55 ili ukupnog broja odbornika. Odbornik iz većine bio je opravdano odsutan.  Za budžet su glasali i odbornici opozicije, odnosno glasali su odbornici sa svih izbornih lista koje su u skupštini. Odbornici se nisu držali stranačkih direktiva, već su glasali zato što smatraju da je budžet dobar i da koristan za građane i opštinu, ističe Mitić.

Ovo je bila najvažnija sednica SO Paraćin posle završetka izbora, ali najvažnija tokom cele godine. Konstruktivna i demokratska rasprava obeležila i ovo zasedanje.

-Za šest meseci rada ovog saziva skupštine održali smo 15 sednica, to neki ne urade za čitav mandat. Doneli smo više od 300 odluka. Ne bežimo od sednica, namera je da odbornici aktivno učestvuju u radu i da se njih glas čuje. Oni su autentični predstavnici naroda. Karakteriše nas potpuna demokratičnost, jer je naša namera da odbornici budu uključeni u rad, kao i da budu akteri svih zbivanja. Sve odluke bilo kog organa lokalne uprave su potpuno transparentne, zato smo i dobili nagradu za najtrasparentniju opštinu u Srbiji, ističe Mitić.

Budžet za 2017 godinu predstavlja potunu finansijsku stabilnost opštine.

-Paraćin nema dugovanja, sve obaveze se izmiruju na vreme, ne duguju se zarade, ne duguje se dobavljačima, javna preduzeća nemaju dugove, kreditna zaduženja su na minimumu. Pored političke, imamo i finansijsku stabilnost. To su preduslovi za ispunjenje obećanja prema građanima, kaže Mitić.

Koaliciju na vlasti u Paraćinu čine sve izborne liste koje su prešle cenzus, sem SNS.

-Imali smo situaciju i na ovoj sednici da su neki odbornici SNS  glasali za budžet, zato što smatraju da je to u dubokom interesu sa građanima. Očigledno je jedinstvo odbornika, sa zadovoljstvom konstatuje Mitić.

Budžet za 2017. godinu je socijalni i razvojni. U kapitalne invesiticije biće uloženo 200 miliona dinara, dok je za socijalu izdvojeno 130 miliona.

-Pregovori sa Delfajem idu u dobrom pravcu, kada budemo imali zaključen ugovor, radićemo rebalans budžeta, ako treba zadužićemo se za izgradnju industrijske hale. Nećemo zapostaviti ostale sfere i građane. Nažalost živimo u takvom vremenu i na socijalu se mora obratiti posebna pažnja. Izdvajanja za kulturu i sport su kritikovana, to je neozbiljno i neodgovorno. Budžet za sport je 4  odsto, a za kulturu 5. To je minimum da bi zadovoljiti potrebe građana, naglašava Mitić

Paraćin menja arhitektonsko lice centra grada, naime prema budžetu za narednu godinu predviđen je početak rekonstrukcije centralnog trga i izgradnja fontane.