REKOVAC-Zahvaljujući projektu javno-privatnog partnerstva Rekovac je dobio Gradsku toplanu od čijeg rada su koristi višestruke, a što najvažnije ostvaruju se uštede u finansisjkom smislu. Trenutno je u radu jedan kotao, dok su radovi na montaži drugog, većeg kapaciteta, pri kraju.

Potpisivanje ugovora

-To je veoma koristan objekat. Izuzetno smo zadovoljni uslugama, posebno kako se greju Dom zdravlja, škole i hala. To nam je omogućilo da organizujemo  sportske manifestacije, deca su srećna i zadovoljna. Uopšteno svi korisnici su zadovoljni, tako da i mi delimo to mišljenje. Predviđeno je da se u nekoliko etapa razvija će se partnerstvo, da bi u završnoj možda zagrevali vodu za zatvoreni bazen ili staklenike, ali o tom potom, rekao je predsednik te opštine Aleksandar Đorđević.

Inače, toplana je izgrađena kroz javno-privatno partnerstvo sa kompanijom „Topling grejanje“. Prva faza izgradnje koštala je oko 60 miliona dinara. Snaga toplane iznosi 2MW, kao energent koristi se drvna biomasa. U planu je da posle završetka druge faze toplana ima snagu od 4 MW, dok će nakon realizacije treće faze 2017. godine snaga postrojenja iznositi 6MW. “Topling grejanje” je uložio 410.000 evra za opremu, a opština je finasirala izgradnju kotlarnice i infrastrukturne radove sa 18 miliona dinara. Posle završetka treće faze toplotnom energijom će se snabdevati domaćinstva, a u ovom krugu je planiran bazen, kao i nekoliko plastenika za obuku učenika Poljoprivredno veterinarske škole. Korišćenjem biomase biće racionalizovani materijalni troškovi iz budžeta za grejanja škola i ustanova u Rekovcu, smanjiće se aerozagađenja i potrošnja drugih skupljih energenata.

 

Pozitivni primeri Razglednica iz Rekovca – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Rekovac.