DESPOTOVAC-Despotovačka lokalna samouprava posle izbora krenula u marljiv i posvećen rad, što je dalo rezultat na svim poljima. Međutim, JP PEU Resavica je problem koji ne zavisi od lokalne samouprave, a sa druge strane čini kičmu privrede u Despotovcu i osam nerazvijenih opština Srbije.

-Vlada Srbije nije ,,pustila niz vodu“ Resavicu i ona je na putu ozdravljenja. Resavica ima budućnost i to je poruka sa svih nivoa vlasti u Srbiji.  Za sledeću godinu odobrena je subvencija od je 5 milijardi dinara za Resavicu, odnosno rešavanje dugogodišnjih problema. Očekuje se da kroz reorganizaciju Resavica izađe kao privredno zdravo preduzeće koje će još dugo godina uspešno poslovati, ističe predsednik te opštine Nikola Nikolić.

Resavica je privredni gigant, koji garantuje energetsku bezbednost države, a svu proizvodnju mogu tržišno da plasiraju u TE Morava u Svilajncu. Pored toga, Despotovac računa na poljoprivredu i turizam, te ulaže značajna sredstva u domaćinstava.

-Uložićemo značajna sredstva za ohrabrivanje domaćinstava, koja imaju uslove, da započnu sa seoskim turizmom. Pored smeštajnih kapaciteta, oni bi prodavali prehrambene proizvode koji su organski proizvedeni. To je dvostruka korist, jer bi rešili plasman poljoprivrednih proizvoda po višestruko višim cenama od tržišnih i aktivirali smeštajne kapacite, odnosno velepne kuće, objašanjava Nikolić i dodaje da se razmatra ponuda stranog investitora za izgradnju hotela u blizini Resavske pećine, što će unaprediti lokalni turizam.

U planu je aktiviranje dve industrijske zone u Despotovcu, pogon Fabrike Kablova, i Plažanu. Reč je o površini od 12 hektara i halama od 5.000 kvadrata.

-Zaključkom Vlade Srbije u vlasništvo Despotovca biće upisana lokacija pogona Fabrike kablova. Nova industrijska zona u Despotovcu zahvataće 7,5 hekatra i to je novi zamajac za reindustrijalizaciju despotovačke privrede. Rekao bih da će 2017. godina biti godina zapošljavanja, novog pokretanja privrede, jer ćemo i u Plažanu na nekoliko hektara formirati industrijsku zonu.  U narednih nekoliko godina očekuje se privredna ekspanzija, dovođenje stranih investitora, ohrabrivanje domaćih privrednika da investiraju, tu su i privrednici iz dijaspore, naglašava Nikolić.

Poljoprivrednici mogu da očekuju beskamantne kredite, što je od velike pomoći prilikom zasnivanja poljoprivredne proizvodnje. Socijalna zaštita je na visokom niovu.

-Centar za socijalni rad je u vrhu u regionu po uslugama koje pruža. U planu je izgradnja nove zgrade Gerontološkog centra i osamostavljivanje te ustanove. Tu bi bilo smešteno još 100 korisnika, a posao bi našlo 50 mladih radnika. Opština će uložiti 5 miliona dinara u početak realizacije tog projekta, pripremićemo sve projekte, a ostatak će obezbediti država, naglašava Nikolić.

Despotovac radi na projektu formiranja Centra za izučavanje srednjeg veka.

-Dani srpskog duhovnog preobraženja i Međunarodni festival viteštva su pokazali da je Despotovac centar Srbije u tom smislu. Dobili smo priznanje iz Velike Britanije da je Just out manifestacija koja se najbrže razvija. Ove godine je tu manifestaciju posetilo oko 50.000 ljudi, nikada više ljudi nije bilo u Despotovcu nego tada. U planu je izgradnja Viteškog sela podno Manasije, ono bi radilo tokom cele godine, a tu bi se izlagali proizvodi starih zanata, lokalna hrana i piće, objasnio je Nikolić.

Na Resavi se grade tri hidroelektrane. U planu je da akumulacija kod sela Dvorište bude nova tačka razvoja razvoja turizma.

Pozitivni primeri-Razglednica iz Despotovca – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Despotovac