DESPOTOVAC-Projekat izgradnje druge faze Doma za stare u Despotovcu, koji vredi oko 700 hiljada evra, počeće sa realizacijom ove godine, potvrdio je direktor Centra za socijalni rad Radoslav Račić. Dom je namenjen za zbrinjavanje 92 korisnika, polovina zavisnih nepokretnih i zavisnih dementnih lica. U objektu bi bilo zaposleno 42 radnika.
-Završen je idejni projekat, koji predviđa izgradnju 1.425 kvadrata korisne površine po ceni od 500 evra. Naredna faza je izrada građevinskog projekta, a zatim dobijanje građevinske dozvole i saglasnosti na projekat. Radovi bi trebali da krenu od sredine leta, odmah posle tendera za izbor izvođača radova. Opština je planirala sredstva u budžetu za početak radova, a u toku su razgovori sa resornim ministarstvom oko obezbeđivanja dodatnih sredstava. Novi kapaciteti namenjeni su za korisnike iz cele Srbiju, a to bi stvorilo uslove da dom funkcioniše samostalno na tržištu, rekao je Račić.
Opština je prenela domu zemljište sa celokupnom infrastrukturom, od Srbijašuma je dobijena parcela površine 30 ari borove šume za formiranje parka.
-Radili eleborat o ekonomskoj opravdansoti sagledavajući potrebe regiona i Srbije za kategorijama korisnika koje imaju problem sa zbrinjavanjem i smeštajem.Trenutni kapaciteti doma od 55 korisnika konstantno puni i po desetak korisnika čeka mesto, kaže Račić.
Posotjeći objekat biće preuređen za korisnike koji žele viši nivo usluge, odnosno jednokrevetne sobe i apartmane.
-Bračni par iz Australije interesuje rezervacija prostora i to bi bile tržišne cene, a ustanova bi bila u potpunosti samofinansirajuća što je nam i cilj. Velika je potreba u Srbiji je za zbrinjavanje lica, koja su zbog svoje bolesti lišena poslovne sposobnosti, zaključuje Račić.
Predhodni projekat doma u Despotovcu koštao je budžet Srbije oko 3,5 miliona evra.

Pozitivni primeri-Razglednica iz Despotovca – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Despotovac