ĆUPRIJA-Posle više od četiri decenije Ćupričani su u prilici da u muzeju HoreumMargi-Ravno vide deo vrednih arheloških eksponata koji se čuvaju u jagodinskom Zavičajnom muzeju. Povod za izložbu bila 60. godišnjica od izgradnje muzeja i 30 godina od smrti osnivača ćuprijskog muzeja i pionira areheologije u ovom delu Srbije Igora Parfjonova. Reč je o vrednim  eksponatima koji datiraju iz perioda neolita i antike.

direktor novak novakovic-cuprija-g.j.
Novak Novaković

-Deo postavke ove izložbe čine eksponati koji se nalaze u Zavičajnom muzeju u Jagodini i oni su u Ćupriji u izložbenoj postavci posle četrdeset godina prvi put. To je značajna komponenta ove izložbe.  Priča o ćuprijskom muzeju se širi, jer očekujemo da stalnu izložbenu postavku obogatimo daljim arheološkim istraživanjima, kaže direktor tog muzeja Novak Novaković.

Parfjonov je začetnik je muzejske delatnosti u Ćupriji. Eksponati i panoi govore o njegovom  radu.

izlozba 2-cuprija-g.j.

-Značaj njegovog rada je u tome što se niko pre i posle njega nije muzeju i starinama posvetio na taj način. Muzej koji je on počeo da formira sa svojim učenicima još 1952. godine, danas bio bio veoma značajna institucija u Pomoravlju. Nažalost ljudi i okolnosti su učinili da zgrada muzeja, koja je bila ukras tadašnje Ćuprije, danas ne postoji. Posle poplave 1968. godine muzej je praktično ugašen, a deo eksponata prenet na čuvanje u jagodinski i beogradski muzej. Kako bi to danas izgledalo ne znamo, znamo kako jeste, na nama je da se trudimo da vratimo sjaj ćuprijskoj istoriji i arheologiji, priča Novaković.

Izložba će biti otvorena do 18 marta.

Pozitivni primeri Razglednica iz Ćuprije – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Ćuprija.