ĆUPRIJA-Direktor Visoke medicinske škole u Ćupriji profesor Dragoslav Ilić uputio je zahtev šefovima studentskih programa da utiču kod svojih kolega na smanjenje prolaznosti studenata na ispitima od 20 do 30 odsto u januarskom ispitnom roku, u suprotnom ,,jedni način za opstanak škole je smanjenje zarada”. Direktor se nije javljao na telefon, ali potrešeni profesori jesu.

-On to nama često priča na sednicama Nastavog veća, odnosno objašnjava da moramo više da obaramo studente, kao i da veliki broj njih ima uslove da pređe u narednu godinu bez plaćanja školarine. Tako nešto, niko, nikad nije napisao. To se ne radi, a ludost je pisati takvu instrukciju. Kolege ćute, razmišljaju o tome. Direktor nam je dao tabele, prema kojima se vidi prohodnost kod profesora, zacrvenjeni su oni sa većom prohodnošću. Kod njega je oko 30 odsto prohodnost. Nije normalno da mi nadređeni zada cilj da povećam padanje studenata na ispitima za 30 odsto. On je studentima oduzeo šansu, kaže profesorka Tatjana Simović.

Tatjana Simović

Ona je, prema pravosnažnoj  presudi, nezakonito smenjena sa mesta direktora te škole 2015. godine i najavljuje tužbu za razliku u zaradama, ali i razmišlja o tužbi za nematerijalu štetu, zbog povrede časti i ugleda.

-Dao samo ostavku na sve funkcije u školi posle ovog skandala, ostajem samo profesor.  To niko ne podržava, ni jedan kolega, veoma negatvino za školu i nas zaposlene. To nije u skladu sa moralom i etikom prema studentima, odnosno da se tako prema njima ophodimo. Neću da poslušam takva naređenja od direktora.  Moj cilj je prenošenje znanja, a ne borba da se studentima uzimaju pare. Studneti su besni, kažu da je to nekorektno prema njima, oni i njihovi roditelji se plaše, kaže profesor Hristos Aleksopulos.

Ispitni rok je treba da počne 20 januara.   

-Direktor nam je rekao da studenti ne zaslužuju tu prolaznost, kao i da ne zaslužuju te ocene,te da je to nemoguća prolaznost. Svrha svega je da studneti što više ispita prenesu u narednu godinu jer ESPB bod košta 1.600 dinara. Rekao je da će proveravati spiskove i rad, to slušamo na svakoj sednici, kao i da neće biti dovoljno novca za isplatu zarada. Profesori su u grču, ne znamo ko će da nas prijavljuje, međuljudski odnosi su narušeni u školi, nikada ovako nije bilo. Direktora su profesori i nastavnici prijavili za zlostavljanje na poslu, kaže jedna od profesorki.

Druga profesorka, koja je Ilića tužila za zlostavljanje, kaže da će raditi po savesti i da neće da posluša naređenja direktora, te ističe da je apsolutno nerazuman zahtev za manju prolaznost. Ona dodaje da su studenti burno reagovali na objavljivanje ove informacije i pooštrenih kriterijumima za januarski rok.

Zaposleni u toj školi kažu da je direktor Ilić zaposlio je svoju ćerku Aleksandru Ilić odmah posle završenog Medicinskog fakulteta, iako je od 20 kandidata ona bila najlošiji. Uslovi konkursa nisu bili poznati Nastavnom veću, ali je presudno bilo to što je Aleksandra bila navedena kao autor Praktikuma iz anatomije, koji, kako kažu u toj školi, ne postoji.

 

OBAVEŠTENJE UPRAVE ŠKOLE NA SAJTU

Nakon izvršene analize prolaznosti na ispitima koju je sprovela Komisija za obezbeđenje i kontrolu kvaliteta, uočena je ogromna prolaznost na pojedinim predmetima svih studijskih programa.

Postoji izvestan broj predmeta na kojima je prolaznost od 95 do 100%, što apsolutno ne odgovara realnom činjeničnom stanju. Ovolika prolaznost je rezultat spuštanja kriterijuma, što ne ide u prilog ni studentima, a ni školi kao obrazovnoj ustanovi.

Kako je cilj naše škole edukacija studenata za buduća zanimanja i sticanje profesionalnih znanja i veština, a ne formalno dobijanje diplome, menadžment škole, na čelu sa direktorom, uputio je mejl šefovima studijskih programa , u cilju rešavanja ovog problema i podizanja kvaliteta studija, a samim tim očuvanja ugleda škole.

Zadatak šefova je bio da na većima studijskih programa ukažu svima, a naročito nastavnicima na koje se ovo odnosi, na postojanje ovog problema.

Dakle, cilj ovog obraćanja je da se podizanjem kriterijuma na ispitu,podigne kvalitet znanja, a nikako da se oštete savesni i odgovorni studenti. Po normativnim aktima naše škole, svaki student koji smatra da je oštećen na ispitu ima pravo žalbe i mogućnost polaganja pred ispitnom

Na žalost, ovaj mejl je zloupotrebljen na najgori mogući način, iza čega stoji loša namera i pokušaj da se diskredituje menadžment škole