JAGODINA–Ministar kulture Vladan Vukosavljević otvoriće 46.  ,,Dani komedije”, u Jagodini, koji će tradicionalno biti održani od 20. do 27. marta, rečeno je na dašanjoj konferenciji za novinare. Glumac Vlasta Velisavljević (90) dobitnik je “Zlatnog ćurana”, nagrade za životno delo ovogodišnjeg festivala. Selektorka ovogodišnjeg festival je teatrološkinja i pozorišna kritičarka dr Ana Tasić.

-Komika u izabranim predstavama nije površna, niti je sredstvo jednodimenzionalnog zabavljanja, već je dvosmislena, analitička, provokativna. Sve komedije grade izazovan odnos prema okolnostima u kojima živimo birajući put koji ne odvodi od stvarnosti, već put obračunavanja sa njom, duhovit i intrigantan. Veoma je važno da su sve predstave nove produkcije, samo je jedna imala premijeru prošlog maja, što ukazuje na reputaciju ovog festival, istakla je selektorka.

U takmičarskom delu od sedam predstava šest su od domaćih autori i sve su praizvedbe. Selektroka je pogledala 40 predstava i napravila izbor od sedam izuzetnih komedija koje će biti u zvaničnoj konkurenciji. Prvi put od osnivanja festivala jedno pozorište, reč je o Zvezdara teatru, nastupiće sa dve predstave.

-Humor u njima je gorak, obojen tamnim tonovima. Ima lice i naličje, potvrđujući složenost žanra komedije koji je kroz istoriju pozorišta postojano otkrivao svoja višeslojna značenja, kazala je Ana Tasić.

Predstava Gradskog pozorišta Jazavac iz Banja Luke „Celo telo, tu me boli“ biće igrana 27. marta u čast nagrađenih.    Cena ulaznica nije menjana od prošle godine i iznosi 500 dinara. Slogan ovogodišnjeg festivala biće“Tragikomedije našeg vremena”.

PROGRAM

Publika će ove godine imati priliku da pogleda predstavu „Pasivno pušenje“, po tekstu Nebojše Romčevića, u režiji Egona Savina i izvođenju Zvezdara Teatra iz Beograda, Pozorište mladih iz Novog Sadapredstaviće se autorskim projektom Olje Đorđević „Dok te ja hranim i oblačim“, čija je dramaturškinja Danica Nikolić Nikolić, Šabačko pozorište izvešće predstavu „Revizor za jugoistok“, po tekstu Svetislava Basare u režija Marka Torlakovića, Tetar „Kart Blanš“ iz Beograda nastupiće s predstavom “Hor „bečkih“ dečaka“, po tekstu Miroljuba Nedovića u adaptaciji i režiji Irfana Mensura, Narodno pozorište Subotica predstaviće se predstavom „Dva u jedan“, po tekstu Reja Kunija u režiji Petra Jovanovića, predstavu “Udaj se muški“ po tekstu Dunje Petrović u režiji Marije Lipkovski odigraće Centar za interaktivnu umetnost – Ispad iz Beograda, a „Hipnozu jedne ljubavi“ po tekstu i režiji Dušana Kovačevića Zvezdara teatar iz Beograda.