BLIC : Lana Gedošević

Od brojnih najava pojedinaca iz regiona da će ići na inauguraciju novoizabranog predsednika Donalda Trampa, izgleda se sve svelo samo na ambasadore. Tačnije, samo su oni osobe koje su zvanično pozvane na sam čin Trampove inauguracije, dok su svi ostali, bilo da su već otišli ili ne, pozivani uglavnom na propratne događaje u vezi sa inauguracijom.

Iako je Dragan Marković Palma već u Vašingtonu gde će, kako je sam više puta izjavio prisustvovati inauguraciji novog američkog predsednika, za šta je, kako je rekao, i dobio pozivnicu, istina je da će jedini zvanični predstavnik Srbije na Trampovoj inauguraciji biti ambasador u Vašingtonu Đerđ Matković.

Djerdj Matković

Za razliku od drugih zemalja, američka praksa je takva da na inauguraciji predsednika SAD prisustvuju samo ambasadori zemalja koje imaju predstavništva u Americi, ali ne i delegacije i druge visoke zvanice, poput predsednika i premijera. Na Trampovu inauguraciju samo su pozvani predsednik Meksika i premijer Kanade.

Foto : Reuters

Zato, svi ostali koji su se hvalili da će sutra biti u centru svetskog događaja u Vašingtonu, bilo da su iz Srbije ili zemalja iz okruženja, inauguraciju će uglavnom gledati iz daleka, ili sa nekog od mnogobrojnih balova i pratećih događaja koji su joj posvećeni, kojima će Tramp možda posvetiti po koji minut pažnje. Neki od njih, međutim, do Amerike nisu ni stigli.

Dodiku dva poziva

To je slučaj sa predsednikom RS Miloradom Dodikom koji je, prenosili su mediji, pozvan na inauguraciju, ali se u međuvremenu dogodilo da nije dobio vizu, a onda se desilo i to da su SAD uvele sankcije protiv njega.

Milorad Dodik

Dodik je dobio čak dva poziva, međutim nijedan nije za sam čin inauguracije. Tačnije, jednu pozivnicu mu je uputio Stiven Ti Kvigli, predsedavajući Organizacije “Sister Sitis Internešenel”, da prisustvuje inauguralnoj gala večeri u Vašingtonu koja je održana 17. januara u sedištu Organizacije Ameriken Stejt Bilding, i kojoj je prisustvovala prva dama Amerike Melanija Tramp.

 

Drugi poziv dobio je od svojih prijatelja koji su bili u Trampovom izbornom štabu, a koji su deo tima koji se bave tranzicijom prethodne američke administracije ka novoj. Pozivnica se odnosila na “Fejt, Fridom end Fjučr inaugural bal”, na kome će se možda pojaviti predsednik i potpredsednik SAD Donald Tramp i Majk Pens. Mediji u BiH su spekulisali da je Dodik platio 10.000 dolara ulaznice za razne događaje u vezi sa inauguracijom.

Ramuš Haradinaj neće stići

Poziv na inauguraciju dobio je, po sopstvenom priznanju, i nekadašnji komandant OVK i šef Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

Međutim, to je odmah demantovao predsednik Kosova Hašim Tači, rekavši da Haradinaja nisu pozvali Trampovi saradnici, već posebna kompanija koja se bavi kampanjom i odnosima sa političkim organizacijama.

Ko god da ga je pozvao, Haradinaj svakako nije otišao u Ameriku, jer se nalazi u Francuskoj koju ne sme da napusti dok tamošnji sud ne odluči o njegovoj ekstradiciji Srbiji.

Palma na balu

Za razliku od Dodika i Haradinaja, jedna od retkih osoba koja je otputovala za SAD ovim povodom je predsednik JS Dragan Marković Palma.

I on po svoj prilici nije zvanica na samoj inauguraciji, ali će prisustvovati pojedinim pratećim događajima, poput nekog od skupova i balova.

Marković je kazao da je poziv dobio od ljudi iz Trampovog štaba zato što je “podržao Trampa kao kandidata za predsednika”, da je on jedini političar iz Srbije pozvan na inauguraciju, i da je siguran da “ta njihova služba dobro prati šta sam ja govorio u kampanji za izbor gospodina Trampa”.

Od svih Crnogoraca – Medojević

Svoje ambasadore na inauguraciji će pored Srbije imati i Hrvatska, Slovenija, BiH i Crna Gora.

Upravo iz Crne Gore, prisustvo Trampovoj inauguraciji najavio je predsednik “Pokreta za promene” Nebojša Medojevic koga je, po sopstvenom priznanju, pozvao Kris Fusner, predstavnik Nacionalnog komiteta Republikanske stranke (RNC). On mu je, piše Sputnjik, uručio poziv za učešće na Trampovoj inauguraciji, kao i u pratećim dešavanjima od 19. do 22. januara.

Umčarević hteo, ali nije u mogućnosti

Poziv, doduše ne za inauguraciju, ali za jedan od balova dobio je i Marinko Umičević iz Banjaluke, koji je prvoj dami Amerike Melaniji Tramp poslao dva para cipela za vreme trajanja predsedničke kampanje.

Baš ona ga je pozvala na bal u znak zahvalnosti za njegov gest, a uz poziv stigla mu je i košulja, doduše mala.

Druženje sa Trampom od milion dolara

Cena druženja sa Trampom, njegovom suprugom i administracijom ovih dana je prava “sitnica” – od 25.000 do milion dolara.

Cenovnik druženja sa TRampom od 25.000 do milion dolara

Toliko novca treba izdvojiti za komplete ulaznica za ručak sa prvom damom, večerom sa Trampom i potpredsednikom SAD Majkom Pensom, ili za “ćaskanje” sa članovima njegovog kabineta i kongresmenima.

U zavisnosti od događaja i broja ulaznica, varira i cena paketa. Naravno, nije sve na prodaju. Pojedine ulaznice za inauguraciju i događaje u vezi sa njom bile su besplatne, i zainteresovanima su deljene po štabovima stranke.