SVILAJNAC- Opština Svilajnac prva u Srbiji rešila problem dugova apoteke Doma zdravlja, tako što ih je izdala je pod zakup na deset godina. Za dva gradska i pet seoskih lokala zakupac je odmah uplatio kiriju za narednih pet godina, te je opština izmirila dug Dom zdravlja za lekove u iznosu od oko 18 miliona dinara.

-Ovo je kraj jednog i početak novog apotekarstva u Svilajnacu. Najbitnije nam je bilo da sačuvamo mrežu apoteka, kako bi snabdevanje bilo podjednako na celoj teritoriji opštine, što je bio i najbitniji uslov na konkursu za zakup apoteka. Ne samo što smo sačuvali mrežu, već smo je i proširili, jer će umesto dosadašnjih pet, postojati šest seoskih apoteka, rekao je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

Dom zdravlja u Svilajncu je jedna je od retkih u Srbiji koja više nema dugovanja. Nijedan radnik nije ostao bez posla, jer je svih 13 radnika od novog poslodavca dobilo ugovore na neodređeno vreme. Dve gradske, potpuno renovirane apoteke počele su da rade, a seoske, koje su takođe renovirane, trebalo bi budu otvorene naredne nedelje.

-Gradska apoteka postoji više od pola veka, ali se slabo uligalo u enterijer, pre tri godine zadesila nas je i poplava, a sada smo dobili savremeni enterijer koji odgovara evropskim standardima. Imaćemo i kvalitetniju uslugu i asortiman, regionalni koordinator apoteka za Svilajnac i Despotovac Ana Čuknić Momčilović.

Do samo pre nekoliko meseci u gradskim apotekama vladala je nestašica lekova, pa su ih građani kupovali u privatnim apotekama, zbog slabog prometa plate zaposlenih bile su dovedene u pitanje, a dobavljači su pretili da će da blokiraju Dom zdravlja, koji ne bi mogao da leči ljude, iako mu je to osnovni zadatak.