PARAĆIN-Konferencija Net Nomadi u Paraćinu, inače prva konferencija južnije od Beograda o freelance poslovima, okupila je oko 300 mladih ljudi koji su pratili predavanja o mogućnostima rada preko interneta. Zbog veliko interesovanja organizatori su još pre deset dana prestali da primaju prijave.

– Net nomad je konferencija koju organizuje grupa stručnjaka iz raznih oblasti, a posvećena je internetu i zaradi putem interneta sa bilo kog mesta u svetu. Net nomad može bude svako od nas. O tome smo trebali da pričamo pre dvadeset godina u Srbiji, a sada smo na početku  pojašnjavamo ljudima termine, kaže jedan od organizatora Dragan Marić iz Paraćina.

Razvojem IT sektora u Srbiji sve je veća potreba za stručnjacima iz oblasti programiranja, dizajna, prodaje, obrade slike i zvuka. Kategorije i vrste poslova koje freelenseri obavljaju su neograničeni.

-Reč je o ljudima koji se angažuju po projektu, kada se završi posao, frilenser traži drugi projekat. Konferencija je skup na kome želimo da uz pomoć deset predavača prenesemo građanima informaciju o frilensingu, koje su mogućnosti za rad na internet i šta to obuhvata, ističe Aleksandar Jovanović iz Paraćina.

Dragan i Aleksandar su frilenseri, koji se poslovima iz IT sektora bave nekoliko godina. Trenutno je u Srbiji preko 30.000 registrovanih frilensera na jednoj od IT platform UpWork.