JAGODINA-Nekoliko stotina bivših radnika Fabrike kablova iz Jagodine održali su četvrti protest u centru tog grada sa zahtevima za isplatu dugova i smenu rukovodstva. Oni traže poštovanje potpisanih ugovora.

-Zahtevamo smenu generalnog direktora Ratka Vučurovića i preispitivanje njegovog rada, kao i preispitivanje rada Samostalnog sindikata. Kontrolu Inspekcije rada, kao i da nadležne inspekcije obave finansijske provere. Posle toga da se omogući povratak bivših radnika u Fabriku kablova, kaže predsednik Organizacionog odbora protesta Dragan Milanović.

Bivši radnici zahtevaju sistemsko rešenje za svoj položaj, te isplatu jednokratne pomoći nezaposlenima.

– Najodgovorniji za ovakvo stanje je generalni direktor Vučurović i zato tražimo njegovu odgovornost. Ministar  Goran Knežević je rekao da fabrika treba da radi i očekujemo njegov odgovor na naše zahteve za pet dana, rekao je Milanović

Bivši radnici zahtevaju isplatu tri zaostale zarade, povezivanje radnog staža  za pet godina, isplata jubilarnih nagrada, putnih troškova, razlike u zaradama do granske cene rada, kao i ostala dugovanja. Sa druge strane poslovodstvo i sindikat ističu da će isplata tri zarade biti rešena UPPR i da to zavisi od suda, dok će ostali dugovi  biti konvertovani u akcije preduzeća, a što se tiče nepovezanog radnog staža to je regulisano Uredbom Vlade Srbije. Bivši radnici će se u sredu ponovo okupiti ispred poslovne zgrade tog preduzeća ,,komercijale” u 10 sati.