46. DANI KOMEDIJE U JAGODINI – ,,PASIVNO PUŠENJE“ OTVARA FESTIVAL

JAGODINA–Predstava „Pasivno pušenje“, po tekstu Nebojše Romčevića, u režiji Egona Savina i izvođenju Zvezdara Teatra iz Beograda večeras će otvoriti 46. Dane komedije u Jagodini. Po izboru selektorke Ane Tasić u narednih sedam dana publika će videti predstave Pozorišta mladih iz Novog Sada se autorskim projektom Olje Đorđević „Dok te ja hranim i oblačim“, čija je dramaturškinja Danica Nikolić Nikolić, Šabačko pozorište izvešće predstavu „Revizor za jugoistok“, po tekstu Svetislava Basare u režija Marka Torlakovića, Tetar „Kart Blanš“ iz Beograda nastupiće s predstavom “Hor „bečkih“ dečaka“, po tekstu Miroljuba Nedovića u adaptaciji i režiji Irfana Mensura, predstavu “Udaj se muški“ po tekstu Dunje Petrović u režiji Marije Lipkovski odigraće Centar za interaktivnu umetnost – Ispad iz Beograda Narodno pozorište Subotica predstaviće se predstavom „Dva u jedan“, po tekstu Reja Kunija u režiji Petra Jovanovića, , a „Hipnozu jedne ljubavi“ po tekstu i režiji Dušana Kovačevića Zvezdara teatar iz Beograda.

Stručnim žirijem festivala predsedavaće dr Miroslav Radonjić – direktor Sterijinog pozorja, članovi Danica Maksimović, dramska umetnica iz Beograda, i Marija Vulić predstavnik grada domaćina. Glumac Vlasta Velisavljević (90) dobitnik je “Zlatnog ćurana”, nagrade za životno delo ovogodišnjeg festivala. Kako najavljeno ministar kulture Vladan Vukosavljević zvanično će proglasiti festival otvorenim, koji se tradicionalno održava od 20. do 27. marta.U takmičarskom delu festival od sedam predstava šest su napisali domaći autori i sve su praizvedbe. Selektroka Ana Tasić je pogledala 40 predstava i napravila izbor od sedam komedija koje će biti u zvaničnoj konkurenciji. Prvi put od osnivanja festivala jedno pozorište, reč je o Zvezdara teatru, nastupiće sa dve predstave.

-Humor u njima je gorak, obojen tamnim tonovima. Ima lice i naličje, potvrđujući složenost žanra komedije koji je kroz istoriju pozorišta postojano otkrivao svoja višeslojna značenja, kazala je Ana Tasić.

Predstava Gradskog pozorišta Jazavac iz Banja Luke „Celo telo, tu me boli“ biće igrana 27. marta u čast nagrađenih.    Slogan ovogodišnjeg festivala je ,,Tragikomedije našeg vremena”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *