JAGODINA-Pobednici prvog Jagodinskog maratona su Marijana Čegar Lukić iz Apatina 3.10,10 i Kristijan Stošić iz Užica 2.43, 23. Poznata Užičanka Olivera Jeftić je pobednica polumaratona, a u muškoj konkurenciji njen sparing partner Samjule Kibimo iz Kenije postavio je lični rekord. U trci zadovoljstva, polumaratonu i maratonu učestvovalo je oko 700 takmičara, a pored toga organizovano je još 13 trka za mlađe kategorije gde je učestovalo oko 800 školaraca.

Šampionka Marijana Čegar

-Mislim da je falilo više konkurencije da bi trka bila brža. Prolazak kroz nekoliko sela baš i nije atraktivan za maratonce. Jurili su nas kerovi, ali bili su tu ljudi iz organizacije koji su nas pratili autom i pomogli su nam da ih oteramo. Zadovoljan sam postignutim plasmanom, spremam se za Beogradski maraton, rekao je Kristijan Stošić.

Na Jagodinskom maratonu učestvovali su takmičari iz Srbije,susednih država, Poljske, Švajcarske i Kenije.  Druga u maratonu bila je Nora Trklja  Crvena zvezda iz Beograda, dok su u muškoj konkurenciji drugi i treći bili Ivan Miškoljin Iz Beograda i Nenad Živković iz Kruševca. Pobednik polumaratona je Semi Najbet Kibino iz Kenije ostvario je lični rekord, 1.02,59, drugi je na cilj stigao Darko Živanović za 1.20,10, a treći Miloš Dajević 1.30,39. Pretrčavši 21 kilometar za 1.14,33, šampionka polumaratona je Olivera Jevtić, drugo mesto osvojila je Nataša Ćulafić 1.22,30, a treće Verica Đorđević ispod 1.30.

– Ovo je moja najbolja trka u životu. Moj lični rekord bio je 1,50. Želeo bih da se zahvalim mojoj najboljoj prijateljici Oliveri Jevtić, koja me je naučila kako da trčim i što me je dovela u Srbiju. Učestvovaću i naredne godine kada će ovo biti još veći maraton – rekao je šampion polumaratona Kibino.

Šampionka Olivera Jevtić izjavila je je presrećna što je došla da trči u Jagodini i uveliča ovu lepu manifestaciju.

– Uživala sam u trci. Mislim da će se ona naći na mapi sveta i Evrope. Za dve nedelje me očekuje maraton u Beogradu, tako da mi je ovo bila prava kontrola kako bih posle dve godine ponovo startovala na maratonu. Nadam se da će mi se Jagodina posrećiti – ocenila je šampionka Jevtić.

Maraton je otvorio prvi čovek Jagodine Dragan Marković Palma.

-Jagodina daje 30 reprezentativaca u raznim sportovima. Jagodina je grad sporta, u svakom selu imao po dva sportska terena. Sportisti pomažu Srbiji i prenose dobre poruke kada učestvuju na međunarodnim takmičenjima. Neka pobede najspremniji, rekao je on otvarajući prvi Jagodinski maraton.

Trasa maratona i polumaratona išla je jagodinskim ulicama do sela Končareva i Predora na Velikoj Moravi, dok su trke zadovoljstva i dečije trke realizovane u Jagodini.