JAGODINA-Bivši radnici Fabrike kablova iz Jagodina danas su devet put protestvovali ispred zgrade Pomoravskog okruga zahtevajući da im država, kao većinski vlasnik tog preduzeća, isplati sva zaostala dugovanja,te smeni aktuelni menadžment i rukovodstvo sindikata, kojima je istekao mandat.  

– Naš vlasnik je država, a naši zahtevi su povezivanje radnog staža za četiri godine, kao i isplata tri zaostale zarade, putnih troškova, svih dugova prema radnicima, jubilarne nagrade, granske cena rada i otpremnine za odlazak u penziju.  Tražili smo od države 20.000 dinara interventne pomoći da se prehranimo. Naš  premijer luta i daje ,,Goši” 60.000 dinara po radniku. Neki su ranije sekli prste, njihov radnik se obesio, pa ako ima dobrovoljaca među nama možda ćemo i mi nešto da ostvarimo, poručio je jedan od organizatora protestnog skupa Dragan Milanović.

On je dodao da je članovima radničkog protesta ministar Goran Knežević na sastanku rekao da ne poznaje direktora tog preduzeća Ratka Vučurovića.

-U Srbiji je dvadesetak firmi u restrukturiranju, ako ministar ne zna ko je direktor u Jagodini onda on loše radi svoj posao. Inspekcija rada na sve prijave sindikata zbog neisplaćivanja zarada, neuplaćivanja radnog staža, neplaćanja putnih troškova, gde su kazne jako visoke, nije procesuirala direktora Vučurovića, te on nije platio ni dinara kazne. Zakon o radu ni minimalno ne funkcioniše u Jagodini, istakao je on.

Slučaj Fabrika kablova iz Jagodine je od maja prošle godine u Privrednom sudu u Kragujevcu koji vaga o dve mogućnosti stečaja, proglašenju bankrota ili  Unapred pripremljenom programu reorganizacije – UPPR. Fabrika kablova duguje preko 100 miliona evra državi i radnicima.